Romgaz ar trebui să preia participaţia ExxonMobil din Marea Neagră-Iulian Iancu

În condiţiile în care Exxon chiar renunţă la participaţia din perimetrul Neptun Deep, aceasta ar trebui să ajungă la compania de stat Romgaz, iar statul român să se implice în acest scop, crede Iulian Iancu,preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

“Dacă, aşa cum s-a anunţat, Exxon va renunţa în final la participaţia din Marea Neagră, ar trebui ca statul român să se implice, iar Romgaz să preia această participaţie. Romgaz trebuie să devină unul dintre principalii actori pe piaţa energetică, alături de Nuclearelectrica şi de Hidroelectrica, iar acum poate deveni un mare producător de energie din gaze”, a declarat, la o întîlnire cu jurnaliştii, Iulian Iancu.

Întrebat dacă Romgaz are resursele pentru aşa ceva, Iancu a răspuns: “Sigur că da, uitaţi-vă la profitul din ultimele şase luni şi la portofoliul de zăcăminte”.

El a participat la conferinţa „Energy Transition 2019” şi, la plecare, a fost întrebat de jurnalişti care este opinia sa cu privire la modificarea Legii offshore.

El a spus că trebuie să existe un consens transpartinic pentru modoficarea sa, iar modificările noi la aceasta lege vor fi făcute în Parlament în viitoarea sesiune parlamentară. Întrebat dacă el, personal, va vota această nouă lege, aşa cum a fost ea elaborată de vechiul cabinet Dăncilă Iancu a spus “nu am cititi-o, pentru că eram sigur că nu va ajunge aşa în Parlament”.

Pe 30 octombrie, la audierile din comisiile parlamentare, noul ministru al Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a arătat că doreşte să existe consens politic în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii offshore, precizând că va cere companiilor care operează în Marea Neagră să precizeze concret dacă vor să se retragă din aceste proiecte sau nu. „Vă promit că voi avea discuţii cu operatorii şi împreună cu Parlamentul vom discuta şi vom face, dacă este cazul, modificări la Legea offshore. Îmi doresc unanimitate în Parlament pe această lege. Inclusiv modul în care s-a lucrat în Parlament la această lege a scăzut încrederea investitorilor”, a spus Popescu.

Fostul Minister al Energiei a elaborat un proiect de lege prin care se mai relaxează din condiţiile împovărătoare din legea offshore şi se acceptă mare parte din solicitările companiilor petroliere pentru a putea derula proiectele de exploatare a gazelor. “Prin modificările din proiect, cota totală a statului (government take) atinge un nivel mai echilibrat de aproximativ 60% din profiturile generate într-un proiect standard offshore, ceea ce oferă o șansă pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră”, potrivit unui studiul al Biri; Goran, care a studiat legea.

OMV Petrom a arătat că poziția autorităților, este un pas important pas înainte în dezvoltarea proiectului din Marea Neagră.

În vară, ExxonMobil, operatorul blocului Neptun Deep din Marea Neagră, pe care îl deţine 50%-50% cu Petrom a anunţat autorităţile de la Bucureşti şi partenerul său că intenţionează să vândă participaţia.

Cele două companii au investit în proiect circa 1,5 miliarde de dolari, iar rezervele din acest zăcământ erau cuprinse între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

1 Comment

  1. Dupa ce n-au facut nimic de cand au populat guvernul Romaniei acum au tupeul sa faca pe desteptii si sa propuna tot felul de solutii. Asa e nesimtire maxima. Tipica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *