Romgaz ar putea pune centrale termice de cartier în Turnu Severin, orașul natal al ministrului Economiei

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, aflat în subordinea Ministerului Economiei, a semnat un memorandum cu Mehedinți Gaz, furnizor de gaze naturale din orașul Drobeta-Turnu Severin, pentru instalarea a câteva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraș.

“Este momentul ca o companie mare a statului român să se implice astfel încât lucrurile să reintre în normalitate. Cred ca încălzirea orașului va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier, rețeaua de distribuție se va extinde. Severienii vor avea de ales între o centrală pe care să o pună acasă și centrala de cartier”, a declarat, la Drobeta-Turnu Severin, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

“Vorbim despre sute de milioane de euro investiții”, a mai spus ministrul.

„Romgaz a făcut un prim pas în furnizarea de gaze către clientul final. Este un pas în afirmarea companiei Romgaz în piața de furnizare și distribuție”, a spus și directorul Romgaz, Adrian Volintiru.

Operatorul din Turnu Severin a dus la capăt un proiect-pilot prin care a instalat o astfel de centrală, iar costul gigacaloriei a scăzut cu circa 50% față de prețul gigacaloriei livrată în oraș, produsă acum din păcură. Memorandumul ar privi instalarea a 38 de astfel de centrale termice în punctele termice din oraș. Centrala din proiectul-pilot a costa circa 100.000 de euro

Nu a fost dezvăluită valoarea exactă a investiției și nici cum va funcționa acest business, cât din investiție va fi suportată de Romgaz, cât de operatorul din zonă și, ulterior, cum se vor împărți beneficiile din vânzarea energiei termice produse.

Intenția ar fi ca fiecare parte să finanțeze cu câte 50% acest proiect.

Romgaz va face un studiu de fezabilitate în acest sens, potrivit oficialilor companiei.

Ministrul Virgil Popescu este născut în orașul Drobeta-Turnu Severin. Zona Mehedințiului va beneficia și de o altă investiție importantă, din partea Transgaz, care va construi în următorii patru ani o conductă de transport a gazelor naturale în zonă, care va pleca din stația de comprimare Jupa, de pe traseul BRUA, și va alimenta 40 de localități ale județului. Investiția are o valoare de 250 de milioane de lei, iar lungimea ei este de 180 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *