Romgaz anunță preluarea participației Exxon din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră

Romgaz a finalizat negocierile exclusive cu Exxon Mobil, iar ambele companii au  ajuns la un acord cu privire la achiziția cotei de  paticipare a ExxonMobil la perimetrul offshore Neptiun Deep, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București

Iată comunicatul

“S.N.G.N Romgaz S.A. și ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive și au ajuns la un acord cu privire la termenii și condițiile aferente achiziției tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum și cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacției.

Acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administrație și aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acțiuni. Condiționat de obținerea acestor aprobări precum și de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzarecumpărare acțiuni, se estimează că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru din 2022”.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *