Romgaz a mai dat încă un răgaz, de două săptămâni, pentru a cincea oară, consorțiului care construiește centrala de la Iernut, un proiect mult întârziat înainte de a rezilia contractul.
Iată ce a comunicat Romgaz azi:
“În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. (1) din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 2 iunie 2021, a prelungit termenul de suspendare a notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr.13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 16 iunie 2021.
Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată ca urmare a scrisorii Executantului, înregistrată la S.N.G.N. ROMGAZ S.A. sub nr. 17490 din 2 iunie 2021, prin care se solicită o nouă prelungire a termenului de suspendare a notificării de reziliere, în scopul negocierii și agreerii unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil”
Este pentru a cincea oară când Romgaz amână decizia de a rezilia contractul cu consorțiul format din Romelectro și Duro Felguera pentru proiectul întîrziat al centralei de la Iernut, de 430 MW. Decizia de reziliere a fost anunțată în martie.
Romgaz a anunțat prima data la 9 aprilie că suspendă momentan rezilierea contractului pentru construcția mult-așteptatei centrale pe gaze de la Iernut. Romelectro și Duro Felguera au primit atunci un termen 14 zile să vină cu o propunere de finalizare cât mai rapidă a proiectului. Oficialii companiei au luat atunci decizia pentru a purta negocieri cu constructorii. Apoi, o nouă suspendare a avut loc pe 23 aprilie, până la 7 mai. A urmat încă una, și apoi încă una, până la 2 iunie, când s-a semnat și un memorandum pentru continuarea lucrărilor. Iată că acum urmează încă una, până la 16 iunie.
Amintim că Duro Felguera a făcut o ofertă companiei românești: finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022. Plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care afirmă nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, spun că este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Am scris despre acest lucru mai jos, în detaliu:
Există și planul B, și planul C
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că centrala va fi finalizată în acest an, și că există planuri de rezervă în acest sens.
“Avem la Romgaz în lucru centrala de la Iernut. Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.
Între timp, a fost extinsă și perioada până la care Romgaz poate lua banii din Planul Național de Investiții (PNI), pentru centrală, până la jumătatea anului viitor, lucru despre care puteți citi mai jos:
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Centrala ar fi trebnuit să fie gata încă de anul trecut.