Romgaz analizează preluarea centralelor electrice de termoficare din București ale Elcen. Angajează consultant

Romgaz a convocat o ședință a Adunării Generale a Acționarilor pentru a aproba contractarea de servicii de “asistență, consultanță și reprezentare juridică pentru analizarea contextului legal în vederea exercitării dreptului de preempțiune privind transferul de active al unei societăți comerciale aflate în reorganizare”. Este vorba despre Electroentrale București, potrivit unor surse din piața de energie.

Mai întâi, iată cum sună anunțul, din care rezultă oricum despre ce societate este vorba.

În data de 14.07.2020, SNGN ROMGAZ SA a fost notificat cu privire la confirmarea de către judecătorulsindic a Planului de reorganizare, modificat, al unuia dintre cei mai importanți furnizori de energie termică și electrică din România.

Conform notificării și planului de reorganizare, se acordă un drept de preempțiune Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în mod direct sau prin entități aflate în adminstrarea acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni de la primirea notificării, pentru exprimarea intenției angajante de cumpărare a afacerii societății comerciale în discuție.

Planul de reorganizare, modificat, prevede, ca strategie principală de reorganizare, transferal activelor din patrimoniul societății, la o valoare de piață estimată de un evaluator independent, în anul 2018, fără a lua în calcul investițiile realizate și în curs precum și valoarea stocurilor.

Prin Planul de reorganizare a fost acordat un drept de preempțiune și Municipiului București, în măsura în care există interes și capacitate financiară, iar în cazul în care Municipiul București nu manifestă interes sau capacitate financiară, având în vedere importanța strategică, s-a acordat un drept de preempțiune către Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sau entități aflate în administrarea acestuia”.

O mutare anticipată

Fie că Romgaz a văzit o oportunitatea în preluarea CET-urilor din București, care oricum funcționează cu gaze de la Romgaz, fie pentru că i s-a comandat de către stat, care este acționarul majoritar și la Romgaz și la Elcen, acest transfer era cumva anticipat.

Elcen, care administrează ele patru CET-uri din București este oricum în insolvență, procedură în care a ajuns pentru că nu a primit de la defuncta RADET banii pentru energia termică livrată orașului. Ca atare, nici Elcen nu a putut plăti gazele către Romgaz, așa că producătorul de gaze este înscris la masa credală a Elcen cu circa 300 de milioane de lei.

Planul de reorganizare al societății prevedea un transfer de afacere, iar dacă statul (fie că este Guvern, fie Primăria Capitalei) nu ia o decizie în acest sens, administratorul judiciar poate vinde activele Elcen către orice alt investitor privat.

Soluția transferului de afacere poate fi implementată de statul român în trei variante:

-de către Municipiul București sau o entitate desemnată de către aceasta în vedera fuziunii cu Termoenergetica (fosta RADET) pentru ca o singură societate să presteze sericiul de alimentare cu energie termică în regim centralizat al Bucureștiului.

-de către Ministerul Economiei sau o entitate indicată de către acesta

-de o societate nou creată cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET.

După cum se înțelege din anunțul Romgaz, în cazul în care Primăria nu va prelua centralele, o va face producătorul de gaze, ca entitate aflată în subordinea Guvernului. Prima situație este puțin probabilă (transferul se face “pe bani”, iar Primăria n-a plătit către Elcen nici măcar ultimele facturi curente la energie termică livrată de CET-uri).

1 Comment

  1. Romgaz este o entitate solvabila dar trebuie sa facă jnvestitii la centuri fiind depășită norma de funcționare și sa preia și radet ptr a investi în țevile din pamint pe unde merge apa fierbinte sau vine cu alte modalități de exploatare și producere și distribuția agentului termic. Oricum este o sarcină și răspundere f. Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *