Romgaz analizează implicarea în proiectul noii centrale electrice de la Deva

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, analizează studiul de fezabilitate al unei noi centrale electrice la Mintia-Deva, pentru a decide dacă va investi în acest proiect, a declarat, luni, Vasile Ciolpan, directorul departamentului de comercializare a energiei în cadrul companiei, citat de Agerpres.

‘Există un studiu de fezabilitate la Mintia şi nu excludem participarea la acest proiect. Dacă cifrele dau cu plus, este normal să investeşti. Analizăm studiul de fezabilitate şi comparăm datele cu ceea ce există în piaţă’, a arătat oficialul Romgaz.

La mijlocul lunii aprilie, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, declarat că România ar putea folosi o parte din gazele din Marea Neagră pentru a produce electricitate într-o nouă centrală la Deva, zonă pe unde va trece şi viitoarea conductă BRUA.
La Deva există deja o termocentrală unde se utilizează huilă extrasă din Valea Jiului.

Vişan a argumentat că există un dezechilibru de producţie a energiei între partea de nord şi cea de sud a ţării.

‘Pe lângă capacitatea de la Iernut (centrală pe care o construieşte Romgaz – n.r.), va trebui să păstrăm unul-două grupuri pe cărbune la Deva, în funcţie de constrângerile de mediu, dar, foarte important, să dezvoltăm o investiţie nouă acolo, un ciclu mixt, similar cu cel de la Iernut, pe gaze, în contexul derulării proiectului BRUA, care va trece prin acea zonă. Folosirea gazelor din Marea Neagră trebuie să o asigurăm şi în aceste capacităţi’, a mai spus Vişan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *