Romgaz amână pentru a treia oară rezilierea contractului pentru proiectul centralei de la Iernut

Romgaz a mai dat încă un răgaz, de două săptămâni, consorțiului care construiește centrala de la Iernut, un proiect mult întârziat.

Iată anunțul făcut de Romgaz:

“S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 6 mai 2021, a prelungit suspendarea notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 20 mai 2021.

Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată ca urmare a scrisorii DURO FELGUERA SA, înregistrată la S.N.G.N. ROMGAZ S.A. sub nr.14476/6.05.2021, prin care se comunică faptul că au intervenit modificări la nivelul conducerii DURO FELGUERA SA și a solicitării unei noi întrevederi pentru reluarea negocierilor, în vederea identificării, evaluării și implementării unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil”.

Este pentru a treia oară când Romgaz amână decizia de a rezilia contractul cu consorțiul format din Romelectro și Duro Felguera pentru proiectul întîrziat al centralei de la Iernut, de 430 MW.

Romgaz a anunțat prima data la 9 aprilie că suspendă momentan rezilierea contractului pentru construcția mult-așteptatei centrale pe gaze de la Iernut. Romelectro și Duro Felguera au primit atunci un termen 14 zile să vină cu o propunere de finalizare cât mai rapidă a proiectului. Oficialii companiei au luat atunci decizia pentru a purta negocieri cu constructorii. Apoi, o nouă suspendare a avut loc pe 23 aprilie, până la 7 mai.

Există și planul B, și planul C 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că centrala va fi finalizată în acest an, și că există planuri de rezervă în acest sens.

“Avem la Romgaz în lucru centrala de la Iernut. Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Centrala ar fi trebnuit să fie gata încă de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *