Romgaz a primit raportul: centrala nouă de la Iernut este gata în proporție de 70%

Centrala pe gaze de la Iernut, de 430 MW și 268 de milioane de euro, proiect deja amânat cu aproape doi ani, este finalizată în proporție de 70%, potrivit unui comunicat al Romgaz, compania care derulează proiectul

Romgaz a primit rezultatele raportului tehnic de evaluare cantitativă și calitativă întocmit în urma expertizării lucrărilor de la centrala pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, iar concluziile legate de stadiul fizic al lucrărilor sunt următoarele, așa cum au fost comunicate de Romgaz:

  • lucrările sunt realizate într-o proporție mai mică de 90%;
  • din punct de vedere general “TURNKEY PROJECT”- proiect (proiectare, execuție, instruiri, cursuri, etc.), investiția este finalizată aproximativ 80% și
  • din punct de vedere al execuției (execuție care face parte din investiție), lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 65 – 70%, cu precizarea că, în calcul, au fost luate lucrările care au mai rămas de executat din ceea ce este proiectat și lucrările pentru care nu există încă proiecte.

Romgaz anunță că va transmite Raportul tehnic către Ministerul Energiei și către antreprenor, asocierea Duro Felguera-Romelectro.

“Facem precizarea că, la momentul de față, Raportul Tehnic este analizat și de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. În măsura în care vor apărea noi date și informații legate de execuția și modul de finalizare a proiectului de investiții, vom informa, în mod corespunzător, acționarii și investitorii”, mai arată Romgaz.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, cu o capacitate de 430 MW.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În această vară, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor, după mai multe amânări succesive ale acestui moment.

În luna mai, Duro Felguera, compania spaniolă implicată în proiectul centralei a făcut o ofertă Romgaz, și anume finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022, solicitând în plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care au afirmat nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, au spus că aceasta este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Romgaz nu a fost de acord și a reziliat contractul cerând apoi o expertiză pentru a se evalua cât din proiect a fost executat.

Duro Felguera a spus atunci că centrala este terminată în procent de 93% – partea lor de lucrări, proceent la care partenerul român Romelectro nu a ajuns, și din acest motiv Romgaz ar fi cerut rezilierea contractului.

 

1 Comment

  1. sunt lucruri stiute si de echipa de proiect dar au preferat sa dea un purcoi de bani sa dilueze responsabilitatile ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *