Romgaz a oferit 900 de milioane de dolari americanilor de la Exxon pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră – surse

Reprezentanții Exxon Mobil vor veni miercuri, la Palatul Victoria.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de statul român a făcut o ofertă de circa 900 de milioane de dolari către ExxonMobil pentru cota de 50% din proiectul de explorare și exploatare a gazelor la mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, potrivit unor surse apropiate situației.

Romgaz a anunțat Bursa de Valori București că a depus în termen oferta către Exxon pentru blocul din Marea Neagră.

Iată anunțul făcut de Romgaz pe 30 martie

“Avand in vedere scrisoarea adresata de catre ExxonMobil Upstream Business Development in data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finala pana la care cumparatorii interesati sunt invitati sa depuna ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat in data de 30 martie 2021 oferta angajanta de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca. Restul participatiei de 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca este detinut de OMV Petrom S.A.

Oferta angajanta de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, astfel cum a fost avizata de Consiliul de Administratie al S.N.G.N. Romgaz SA, a fost transmisa catre ExxonMobil Upstream Business Development in data de 30 martie 2021.

Oferta angajanta si incheierea tranzactiei de cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited sunt conditionate de aprobarea acestora de catre Adunarea generala extraordinara a actionarilor S.N.G.N. Romgaz SA, in conformitate cu prevederile legale si ale Actului constitutiv Romgaz”.

După cum se vede, Romgaz a făcut ofertă pentru a cumpăra nu participața, ci firma care deține 50% din blocul Neptun – ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Așa cum era de așteptat, Romgaz nu a publicat și valoarea ofertei, dar mai multe surse din piața de energie ne-au spus că oferta se ridică la 900 de milioane de dolari. Finalizarea tranzacției și suma finală depinde însă de îndeplinirea mai multor condiții, atât din partea cumpărătorului, cât și a vânzătorului.

Romgaz are nevoie de bani mulți

În cazul în care oferta Romgaz va fi acceptată și compania de stat va intra în posesia a 50% din bloc, cele 900 de milioan de dolari sunt doar începutul pentru Romgaz. Nu știm încă cine va fi operatorul proiectului (era Exxon), dar, pentru a duce la bun sfârșit lucrările de explorare și de debut al exploatării, deci până la primele gaze care să poată fi puse pe piață ar mai fi nevoie de lucrări de circa 3,5-3,8 miliarde de euro. Deci companiei Romgaz i-ar reveni un volum investițional de 1,7-1,9 miliarde de euro, până la “primul gaz”.

Citește și:

Este mai pregătită Romgaz decât Petrom să investească miliarde în Marea Neagră, după cum spune Guvernul? Câți bani au acum cele două companii

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

În cazul în care, funcție și de cum va arăta noua lege offshore, se ia decizia finală de investiție în acest an, un termen optimist pentru livrarea primelor gaze pe piață este anul 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *