Romgaz a instalat sute de panouri solare la sondele de gaze

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de Petrom, a investit până acum 158 de milioane de lei în reducerea impactului cauzat de consumul de energie electrică şi de combustibil, potrivit raportului de sustenabilitate al companiei pe anul 2017, publicat recent.

Investiţiile de 158,5 milioane de lei au avut drept consecinţă reducerea consumului cu 4.961 Gigajouli (GJ) şi, chiar dacă a avut un impact limitat, la această reducere a contribuit şi decizia companiei de a monta panouri solare la sondele de extracţie a gazelor.

Potivit datelor din raport, Romgaz are montate 623 de panouri solare, cu o putere instalată între 12,5 şi 17,5 kWh, la grupurile de sonde de extracţie a gazelor naturale.

Consumul de energie al Romgaz având ca sursă aceste panouri a fost echivalentul a 360 GJ, în 2017, în condiţiile în care consumul total de electricitate al companiei a fost de circa 846.000 GJ.

Alături de instalarea acestor panouri, Romgaz spune că şi-a mai redus consumul de energie prin înlocuirea a 96 de autovehicule vechi (autoturisme, autoutilitare mixte şi autovehicule specializate), modernizarea iluminatului în clădirile administrative, modernizarea/înlocuirea instalaţiilor de încălzire, modernizarea staţiilor de comprimare, implementarea sondelor litrometrice şi a GPS-urilor la parcul auto, etc

Consumul total de energie s-a redus, în urma acestor acţiuni, cu 4.961 GJ, după cum spune compania.

Romgaz a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 501,2 milioane lei, cu 10,6% în scădere faţă de rezultatul net din perioada similară a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a coborât uşor, cu 1%, până la 1,48 miliarde lei, comparativ cu primele trei luni din 2017.
Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al acestui an a fost de 1,36 miliarde metri cubi, cu 2,3% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului precedent.

1 GJ este echivalentul a circa 0,28 MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *