Românii și energia regenerabilă: câți dintre noi ne dorim turbine eoliene și panouri fotovoltaice lângă casă sau chiar acasă

Românii sunt printre cei mai entuziaști susținători ai energiei regenerabile, conform unui sondaj YouGov, efectuat în 10 țări europene și publicat recent de ONG-ul de mediu Greenpeace. Rezultatele sale indică un sprijin considerabil al cetățenilor pentru măsuri care să crească folosirea energiei regenerabile, precum și pentru implicarea lor directă în generarea de energie solară și eoliană, mai arată Greenpeace România.

Principalele concluzii ale sondajului în România:

 • 87% dintre românii intervievați sunt preocupați de schimbările climatice, iar 75% consideră că trecerea la energie solară și eoliană constituie o soluție esențială în combaterea acestora. 88% consideră că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice.
 • 90% și-ar dori panouri solare pe clădiri, 89% un parc fotovoltaic, iar 82% un parc eolian terestru construit în proximitatea zonelor în care locuiesc.
 • 77% ar susține construirea unui parc eolian în zona lor dacă acest lucru ar crea noi locuri de muncă pentru comunitatea locală și 73% dacă aceste planuri ar fi aprobate de organizații pentru protejarea mediului.
 • 85% dintre respondenți au declarat că s-ar înscrie într-o cooperativă de energie dacă aceasta ar fi înființată în localitatea lor – cel mai ridicat procent în toate cele 10 țări chestionate. Reducerea costurilor facturilor de energie (90%) și reducerea emisiilor de carbon (88%) s-au numărat printre cele mai importante aspecte care i-ar încuraja pe oameni să se alăture unei astfel de cooperative.
 • 90% și-ar dori ca guvernul să le pună la dispoziție mai multe informații cu privire la moduri prin care își pot genera independent energie solară și eoliană ca parte a unei cooperative de energie. 91% și-ar dori ca guvernul să ofere mai multe informații gospodăriilor care vor să-și instaleze panouri solare, iar 90% și-ar dori mai mult sprijin financiar.
 • 57% nu susțin construirea, în apropierea zonei în care locuiesc, a unei noi centrale pe cărbune, 63% nu susțin construirea unei noi centrale pe bază de gaze sau petrol, iar 66% nu susțin construirea unei noi centrale nucleare.

Iată cum arată rezultatele la nivel european

 • 84% dintre oamenii intervievați își doresc mai multă energie solară în vecinătatea lor, în timp ce 70% ar sprijini construirea turbinelor eoliene în apropierea zonelor în care locuiesc.
 • Interesul față de ferme eoliene terestre crește și până la 76% atunci când comunitățile ar urma să beneficieze de noi locuri de muncă, profituri și drepturi de proprietate partajate, precum și de consultări cu privire la planificări și protejarea mediului.
 • Susținerea proiectelor de energie solară și eoliană este chiar mai mare în rândul cetățenilor care locuiesc deja, în fiecare dintre cele 10 țări, în proximitatea unei astfel de facilități.
 • În Europa, 77% dintre oamenii care locuiesc lângă o fermă eoliană ar sprijini instalarea mai multor turbine în vecinătatea lor, în timp ce 84% dintre cei care locuiesc lângă un parc solar ar încuraja instalarea mai multor panouri solare. Sprijinul pe care oamenii l-ar acorda proiectelor de energie solară și eoliană crește vizibil atunci când apare oportunitatea ca aceștia să devină co-proprietari ai proiectelor și unde sunt create beneficii locale (costuri reduse la facturi – 81% și noi locuri de muncă – 72%).
 • Majoritatea celor intervievați consideră că guvernul lor ar trebui să sprijine finanțarea panourilor solare instalate pe acoperișuri (81%) și să asigure că toate clădirile noi dispun de astfel de panouri (68%), măsură sprijinită cel mai mult în Italia (84%), Spania (83%), Grecia (77%), Bulgaria (74%), Marea Britanie (70%) și România (70%).
 • Trei sferturi (76%) dintre adulții intervievați în cele 10 țări sunt preocupați de impactul schimbărilor climatice, în timp ce doar 18% consideră că guvernul lor face tot posibilul pentru combaterea acestei amenințări.

Citește și:

În România vor fi jumătate de milion de prosumatori mici în mai puțin de zece ani – estimare ANRE

„România are mult potențial pentru energie regenerabilă și cetățenii săi vor să facă parte din tranziția către un viitor curat. Ceea ce întârzie acest proces este inerția autorităților naționale, care încă nu fac suficient. Este 2021 și cetățenii încă se luptă cu legislația și reglementările învechite, cu birocrația mecanismului de sprijin pentru regenerabile și cu lipsa de informație și dialog. Lucrurile trebuie să se schimbe acum și repede. Continuarea folosirii combustibililor fosili pune în pericol oamenii și planeta.” a spus Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

„Una dintre condițiile cruciale pentru a rămâne în concordanță cu obiectivul climatic de 1,5 grade Celsius este eliminarea treptată a combustibililor fosili și adoptarea rapidă a surselor regenerabile de energie. Conform scenariului compatibil cu Acordul de la Paris, cărbunele trebuie să fie eliminat treptat până în 2030 și gazele fosile până în 2035. Vrem ca politicienii români să asculte vocea comunității științifice, dar și a cetățenilor. Trebuie să înțeleagă cât de periculos este gazul fosil și cum accelerează el criza climatică. România are nevoie de energie curată și cetățenii vor asta. Gazul fosil e o falsă soluție pentru tranziția energetică a României.” a declarat Alin Tanase, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *