Românii au stat fără electricitate, în medie, patru ore, în 2022, situație mult mai bună față de anii precedenți, dar e loc de mai bine. Care este situația pentru fiecare zonă din țară

Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2022, de 240 de minute, pentru un consumator racordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Vestea bună este că această perioadă este cu 46 minute mai redusă decât cea din anul precedent.

Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a întreruperilor în reţea pentru un utilizator, care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.

Indicatorul SAIDI se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate, şi se calculează şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural. În medie, la nivel național, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2022, de 240 de minute (opriri planificate şi accidentale), adică patru ore. Cu 46  de minute mai puțin, ca medie națională, față de anul 2021, deci avem o îmbunătățire consistentă.

Din cele 240 de minute, 132 de minute (155 anul precedent) reprezintă media întreruperilor planificate în alimentarea cu energie electrică a fiecărui client, iar 108 (130 anul trecut) înseamnă durata medie a întreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie.

Durata întreruperilor variază foarte mult, între cele opt zone de distribuţie a energiei electrice din România, dar şi între mediul urban şi cel rural.

Mai jos puteţi vedea situaţia întreruperilor planificate şi accidentale pentru fiecare zonă de distribuţie din România:

Principalul indicator de performanţă pentru continuitatea în alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru întreruperi neplanificate din cauza OD, fără întreruperile neplanificate provocate de evenimente meteorologice deosebite, respectiv de utilizatori și terți.

Valorile agregate de ansamblu pentru acest indicator sunt cuprinse între 74 min./an pentru Delgaz Grid (E.On, județele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău) – cea mai bună situație – şi 138 min./an pentru SDEE Muntenia Nord (Electrica, județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea – cea mai proastă situație.

Valorile s-au îmbunătățit semnificativ  față de cele consemnate în 2021, atunci când, în premieră, într-o zonă de rețea din România, s-a ajuns la o medie a întreruperilor neplanificate de sub 100 de minute pe an. Au reușit atunci Enel, în București-Ilfov, și E.On, în Moldova, cu valori de 89, respectiv 98 de minute. În acest an, în aceste două zone, timpii au scăzut la 76, respectiv 77 de minute și, în plus, sub 100 de minute s-au înregistrat și într-o a treia zonă de distribuție (Dobrogea, e-Distribuție), operată de Enel – 92 de minute.

Deși este o îmbunătățire semnificativă, mai mult loc de mai bine. În țările europene avansate acest indicator este cuprins între 20 și 100 de minute pe an, și abia în ultimii doi ani distribuțiile din România au ajuns să raporteze zeci de minute de întreruperi, comparativ cu sutele de minute de anii trecuți. Și asta, doar câțiva dintre operatorii de distribuție, nu toți.

Cum au evoluat timpii de întrerupere pentru toţi distribuitorii

Pentru a evalua şi compara performanţa fiecarui distribuitor, am ales să comparăm SAIDI neplanificat în anii 2021 şi 2020, pe motiv că întreruperile planificate pot apărea ca urmare a investiţiilor făcute în reţele, care de multe ori au nevoie de întreruperea temporară şi planificată a alimentării. Iată situaţia pentru fiecare distribuitor în parte. Cu mențiunea că, odată ajuns la un nivel redus, este mult mai dificilă reducerea SAIDI decât în cazul timpilor mari din anii trecuți, de ordinul sutelor de minute:

E-Distribuţie Muntenia (Enel): 77 de minute în 2022 faţă de 98 în 2021 . Îmbunătăţire cu 21 %

E-Distribuţie Banat (Enel): 117 minute în 2022  faţă de 135 de minute în 2021 . Îmbunătăţire cu 13%

E-Distribuţie Dobrogea (Enel): 92 de minute în 2022 faţă de 114 minute în 2021. Îmbunătățire cu 19 %

Distribuţie Energie Oltenia (MIRA-CEZ): 125 de minute în 2022 faţă de 145 de minute în 2021. Îmbunătăţire cu 14%

Delgaz Grid (E.On): 76 de minute în 2022 faţă de 89 de minute în 2021. Îmbunătăţire cu 15%

DEER Muntenia Nord (Electrica): 138 de minute în 2022 faţă de 167 minute în 2021. Îmbunătăţire cu 17 %.

DEER Transivania Nord (Electrica): 107 minute în 2022 faţă de 138 de minute în 2021. Îmbunătățire cu 22%

DEER Transivania Sud (Electrica): 133 de minute în 2022 faţă de 158 de minute în 2021. Îmbunătățire cu 16%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *