România vrea să instaleze capacități de energie regenerabilă de 6.900 MW până în 2030 – Drăgan, Ministerul Energiei

România susţine ţintele europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi şi-a asumat instalarea, până în 2030, a unor centrale de producere a energiei din surse regenerabile de 6,9 GW, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, citat de Agerpres.

El a participat la o dezbatere online pe tema tranziţiei energetice, organizată de compania de consultanţă PwC.

„România şi-a asumat şi susţine reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 şi, totodată, neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. În acest sens, la nivelul Ministerului Energiei, a fost elaborată o strategie şi un Plan Integrat Energie Schimbări Climatice”, a spus Drăgan.

Strategia se află în faza de avizare instituţională, iar PNIESC va urma imediat aceeaşi procedură, a adăugat el.

„În PNIESC, ne-am asumat o ţintă de 30,7% (energie din surse regenerabile în consumul naţional – n. r.) în anul 2030, care presupune instalarea de capacităţi noi de energie regenerabilă de 6,9 GW, capacitate nouă instalată. Această capacitate va fi instalată în această decadă având la bază mai mulţi piloni. Unul dintre acestea va fi adaptarea cadrului legislativ şi de reglementare. Al doilea – punerea la dispoziţia operatorilor din piaţă a unor resurse importante. Al treilea – creşterea factorului de capacitate pe diverse tehnologii, care le va putea aduce la nivelul de a sta singure în piaţă, fără ajutor”, a precizat oficialul ministerial.

El a arătat că, totodată, autorităţile române sunt foarte atente la discuţiile despre taxonomie.

„Va trebui ca, pe lângă capacităţile de energie regenerabilă, să avem şi capacităţi de echilibrare şi de stocare. Suntem încântaţi că există interes pentru capacităţi noi de producţie de energie în România şi suntem încrezători că ne vom atinge ţintele asumate”, a subliniat Drăgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *