România va solicita amânarea liberalizării pieţelor de gaz şi electricitate

România va încerca să convingă FMI să decaleze cu cinci ani, până în 2020 termenul de liberalizare pentru populaţie a preţurilor la electricitate şi la gaze naturale, de la 2015 cât este acum. Firmele ar putea beneficia de asemenea de o amânare până în 2017.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că va solicita FMI o amânare a termenelor asumate pentru liberalizarea totală a pieţelor energetice. “Am stabilit cu premierul Emil Boc că trebuie negociat în noua scrisoare de către FMI este legat de o replanificare a liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze, atat pentru populatie cât şi pentru agenţii economici“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

 Liberalizarea e prevazută pentru companii  în 2013 şi pentru populaţie în 2015, potrivit  actualului acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Zilele acestea, autoritatea competentă în domeniu, ANRE, urma să prezinte public calendarul pe baza cărui România urma să renunţe la preţurile reglementate la energie şi gaze, până la datele de mai sus.

„Concluzia pe care am tras-o cu premierul Boc a fost că trebui să încercăm o reprogramare pentru populaţie, la gaze, la orizontul anilor 2020, şi în consecinţă şi preţul pentru agenţii economici va trebui să ajungă liberalizat la 2015 – 2016.  Să sperăm că vom reuşi. Practic, le renegociem, pornind de la realitatea puterii de cumpărare a populaţiei şi a agenţilor economici“, a mai spus preşedintele României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *