România va renunța definitiv la cărbune până în 2032

România va renunța la utilizarea cărbunelui la orizontul anului 2032, potrivit unui document trimis Comisiei Europene, care însoțește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Documentul, obținut de Hotnews.ro, se referă la lista de reforme ce vor fi implementate de România în contextul adoptării PNRR. Sunt propuse reforme pe nouă paliere, iar unul dintre ele se referă la energie.

În contextul promisiunii României de extindere a utilizării energiei din surse regenerabile, documentul vorbește, în premieră, despre data la care țara noastră și-a asumat să renunțe la cărbune (phase out coal): anul 2032. Acolo se arată că mare parte din minele aflate acum în operare vor fi „puse în siguranță” – exprimare care arată de fapt debutul închiderii – până în 2030, și vor fi închise până în 2032. Asta în condițiile în care România și-a asumat o țintă de energie regenerabilă de 34% din consumul de energie până în 2030.
Pe lângă renunțarea la cărbune documentul vorbește despre viitoarea strategie a hidrogenului în România dar și despre înlocuirea graduală a capacităților convenționale de generare de energie electrică.

Este pentru a doua oară când aflăm despre decizii capitale referitoare la restricționarea utilizării cărbunelui în viitor în România, o tendință cumva previzibilă, dar despre care decidenții s-au ferit să anune oficial termene.

Prima se referă la faptul că singurul mare producător de energie pe cărbune al țării, Complexul Energetic Oltenia (CEO), va rămâne cu doar două grupuri energetice, în total 660 MW, la centrala Rovinari. Nu am aflat asta dintr-un anunț oficial, ci din nota de fundamentare a unui at normativ prin care CEO a primit un ajutor de stat, în primăvara acestui an, pentru a plăti certificatele de carbon. “Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 20201) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani”, se arată în respectivul doument.

Acum, aflăm despre data asumată de România pentru a renunța la cărbune până în anul 2023, la fel, nu ca urmare a unui anunț, ci dintr-un document cu măsuri de implementat trimis Comisiei Europene

Articolul HotNews.ro aici:

DOCUMENT Lista integrală a angajamentelor asumate de Guvern la Bruxelles pentru PNRR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *