România va lansa o schemă CfD pe 15 ani pentru investiții în stocarea de energie electrică

Ministerul Energiei va lansa o schemă de sptijin bazată pe mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD), pentru capacitățile de stocare a energiei, cu o valabilitate de 15 ani, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Am semnat vineri un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin care România va primi asistență tehnică pentru susținerea investițiilor în capacități de stocare în baterii. Am mai explicat de ce acestea sunt importante: ne permit să beneficiem de energia verde și când nu bate vântul sau nu strălucește soarele, deci vom avea mai multă energie în sistem și facturi mai mici.

Experții BERD ne vor ajuta să gândim și să implementăm o schemă de contracte pentru diferența (CFD) pentru capacitățile de stocare. Prin licitație, vom oferi investitorilor un preț fix pentru serviciile oferite, timp de 15 ani de zile. BERD făcut deja acest lucru pentru parcuri solare și eoliene pe uscat, iar acum ne apropiem cu pași repezi de anunțarea câștigătorilor licitației, în următoarele 2 săptămâni. Respectăm astfel calendarul asumat”, a spus Burduja.

“Suntem departe de unde ar trebui să fim cu energia României. E drept că țara asta nu a mai investit în capacități noi de decenii, iar lucrurile încep să se schimbe. Dacă proiectele finanțate în ultimul an și jumătate vor fi duse la bun sfârșit,  estimăm că România își va dubla capacitatea de producție de energie, iar facturile pentru cetățeni și firme vor scădea semnificativ.

Orizontul de timp este de 3-5 ani de acum înainte. Avem finanțare, proiecte depuse și, parțial, în implementare deja, pentru 10.000 MW solar și eolian, 3. 500 MW grupuri pe gaz și centrale în cogenerare, 2.000 MWh stocare în baterii, 2.200 MW centrale nucleare (gata până în 2032). Gândiți-vă că azi România are 19.000 MW pe hârtie, deci va fi mult, mult mai bine. E nevoie de încredere, puțină răbdare, stabilitate și continuitate”, mai declarat ministrul Energiei.

Schema CfD pentru stocare urmează licitației care a avut loc după licitația care a avut loc deja pentru construirea a 1.500 de megawaţi, 1.000 eolian, 500 solar, care să beneficieze de același mecanism CfD, tot pe 15 ani, plățile de maximum 3 miliarde de euro urmând să fie acoperite din Fondul pentru Modernizare. Rezultatele licitației nu au fost încă anunțate, dar, din informațiile noastre ofertele depuse sunt mai mari decât capacitatea licitată.

Recent, șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN) a subliniat importanța capitală pentru sistemul energetic românesc a instalațiilor de stocare, în contxtul în care țara a ales să instaleze cât mai multe capacități în regenerabile, și a spus despre stocare că este “veriga de care avem nevoie” dar care a început să se dezvolte.

“Pe măsură ce în sistem se vor integra încă 10.000 MW în centralele regenerabile, așa cum sunt stabilite obiectivele (…) noi am identificat un necesar de 2.000 MW ca putere la orizontul anului 2030, optim ar fi 3.000-4.000 MW, cu o capacitate de stocare de 5-10 ori mai mare față de puterea instalată, trebuie să ajungem undeva la 20.000 MWh. Capacitățile de stocxare de una-două ore nu vor mai fi suficiente în viitorul apropiat”, a eplicat șeful DEN.

Ivan a mai arătat, că puterea instalațiilot de stocare din România este de 80 MW, cu o capacitate de 180 MWh, iar anul viitor s-ar putea ajunge la o putere instalată în baterii de 500 MW și o capacitate de 1.200 MWh”, potrivit unei declarații de la 20 noiembrie.

Contractele pentru Diferență (CfD) sunt o schemă de sprijin prin care, în urma unor licitaţii, se vor determina preţuri fixe pentru 15 ani  pentru investitori pentru vânzarea de energie electrică, urmând ca investitorul să primească bani dacă prețul este sub cel al pieței sau, dimpotrivă, să plătească el diferența, dacă prețul este peste cel al pieței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *