România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon – Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziţie Justă în diversificarea energetică şi economică a judeţelor dependente de industrii intensive în carbon, potrivit Agerpres.

Şeful statului a subliniat, la Dubai, în cadrul evenimentului la nivel înalt privind atenuarea schimbărilor climatice corelat procesului de evaluare globală, nevoia de angajamente noi şi îndrăzneţe pentru a atingerea obiectivelor climatice şi a arătat că România poate fi considerată un exemplu în această privinţă, în contextul în care, comparativ cu 1990, şi-a redus emisiile cu peste două treimi şi îşi propune să atingă o reducere de aproximativ 80% până în 2030.

„România produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile şi nucleare, şi intenţionează să crească şi mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030. Acest lucru plasează ţara mea într-o poziţie privilegiată inclusiv în privinţa producerii de bunuri şi servicii cu amprentă de carbon redusă”, a spus preşedintele Iohannis, citat de Agerpres.

El a subliniat că tranziţia ecologică trebuie să fie şi o tranziţie echitabilă.

„Trebuie să îndeplinim, în acelaşi timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de acţiunea climatică şi de eradicarea sărăciei. Decarbonizarea, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă trebuie să meargă mână în mână. Până în 2027, ţara mea va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziţie Justă în diversificarea energetică şi economică a judeţelor din România dependente de industrii intensive în carbon.

Totodată, această finanţare va ajuta lucrătorii să dezvolte competenţe specifice şi să se adapteze la economia cu emisii reduse. Suntem, de asemenea, în curs de elaborare a unui Plan Social pentru Climă, care să îi sprijine pe românii cu mijloace financiare limitate în a-şi face locuinţele şi transportul mai prietenoase cu clima. Luăm aceste măsuri pentru că suntem conştienţi că cei care sunt deja vulnerabili din punct de vedere social şi economic tind să fie cei mai afectaţi de efectele fizice negative ale schimbărilor climatice. De multe ori, aceştia sunt şi cei care participă cel mai puţin la tranziţia verde. În acelaşi timp, Planul Social pentru Climă va ajuta întreprinderile mici vulnerabile să facă faţă fluctuaţiilor preţurilor carbonului. Măsurile Planului vor fi susţinute de un pachet financiar cu fonduri de la Uniunea Europeană de până la 6 miliarde de euro”, a precizat şeful statului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *