România va importa simultan gaze din Ucraina și Bulgaria pe aceeași conductă din Dobrogea

Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport a gazelor naturale, a scos la licitație un contract prin care solicită materialele necesare pentru a se putea realiza simultan import de gaze din Ucraina și Bulgaria, în zona Dobrogei.

“Entitatea contractantă intenționează să încheie un contract sectorial având ca obiect Materiale necesare execuției proiectelor de interconectare: Materiale și echipamente necesare execuției proiectelor „Soluții pentru preluare simultană a gazelor naturale din import prin stațiile de măsurare gaze natura SMG Isaccea 1 și SMG Negru Voda 1” și „Nod tehnologic Racova, județul Bacău”, se arată în anunțul lansat de Transgaz în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 2,6 și 3,2 milioane de lei, iar câștigătorul este cel care va veni cu cea mai bună ofertă calitate-preț, unde prețșul contează 60% în punctaj, iar componenta tehnică, respectiv termenul de livrare și termenul de garanție în procent de 30% și, respectiv 10%.

“Prin implementarea Proiectelor se creează posibilitatea valorifucării potențialului conductelor de transport în vederea vehiculării gazelor în SNT (sistemul național de transport-n.red.) spre destinații de consum noi sau spre destinații de consum vechi, dar ale căror surse consacrate nu mai sunt fezabile”, arată Transgaz.

După implementarea proiectului, în România s-ar putea aduce simultan gaz, pe aceeași conductă, atât din Ucraina, cât și din Bulgaria. Dobrogea este traversată, de la nord la sud, de gazoductul Transbalcanic, un sistem de trei conducte de tranzit prin care Gazprom transporta gazele necesare Europei de Sud-Est. Din cele trei conducte, una este liberă pentru a fi rezervată și folosită de oricine vrea să aducă gaze (cea dintre Isaccea 1 și Negru Vodă 1, despre care este vorba în anunțul Transgaz), a doua urmează să primească acest statut în acest an, iar a treia este încă rezervată exclusiv de Gazprom.

De la începutul acestui an, de când a fost finalizat gazoductul Turk Stream, prin care Gazprom transportă gazele în zonă pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina, gazoductul Transbalcanic nu mai este folosit decât parțial, pe firul 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *