
Ministrul Energiei a anunțat semnarea unui memorandum prin care România să poată importa gaze din Turcia, “când este nevoie”.
“La finalul săptămânii trecute am participat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, la invitația ministrului turc al energiei, prietenul meu, Alparslan Bayraktar. A fost o întâlnire aplicată, în care am discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic – de la securitatea aprovizionării cu gaze naturale, la investiții în energie verde și infrastructură regională.
Am semnat cu această ocazie primul memorandum pentru cooperare bilaterală în sectorul energetic, inclusiv pentru livrări de gaze naturale din Turcia către România – până la 4 milioane de metri cubi pe zi, atunci când este nevoie. Este un acord care oferă stabilitate într-un context regional complicat. Am discutat și despre gazele din Marea Neagră, despre Neptun Deep, despre stadiul gazoductului Tuzla–Podișor și despre interesul investitorilor turci pentru proiectele de producție de energie verde, solară și eoliană, din România”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Oficialul nu a spus care sunt părțile semnatare, deci nu știm ce companie din România va impporta aceste gaze.
România are o dependență redusă de importurile de gaze, dar, în condițiile unor temperaturi scăzute iarna, are nevoie de gaze de import pentri a trece peste perioada rece, pentru că nu ne ajung producția internă curentă și gazele extrase din depozite Așa s-a întâmplat în acest an în luna februarie, când, pentru mai multe zile, s-au importat gaze, chiar în volume care au reprezentat peste 20% din consumul zilnic. Importurile s-au realizat în special după tranzacții pe piața spot, la prețuri foarte mari.
România poate produce undeva la 23-24 de milioane de metri cubi de gaze pe zi, și poate extrage până la maximum 28 de milioane, dar extracția scade pe măsură ce depozitele se golesc. Consumul poate ajunge, dacă este foarte firg, la 55 de milioane de metri cubi.