România va atinge un grad de înmagazinare gaze de 100% în 15 zile. Chiar dacă consumul intern va crește, Azomureș repornind producția, exporturile se vor majora

România a sărit săptămâna trecută de un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 95%, depășind media europeană de 94,6%. Dacă actualul ritm de injecție a gazelor în depozite, de 100 GWh/zi, va continua, în aproximativ 15 zile spațiile de înmagazinare din România vor fi pline în proporție de 100%, ceea ce va majora excedentul de gaz de pe piața internă.

Pe 23 septembrie, în spațiile de stocare operate de Depogaz și Depomureș, erau înmagazinați 32,223 TWh, reprezentând 95,16% din capacitatea totală disponibilă de 33,963 TWh. Comparativ, gradul de umplere a tuturor depozitelor la nivel european era de 94,59%. Europa avea înmagazinați sâmbătă 1077,1 TWh.

Reducerea consumului intern a transformat România în exportator net de gaze, volumul de gaze exportat urmând probabil să se majoreze odată cu umplerea depozitelor de înmagazinare interne.

În prezent, 100 GWh/zi din producția internă de aproximativ 250 GWh/zi sunt înmagazinați, iar 140 GWh destinați acoperirii consumului intern. Restul este exportat.

Sâmbătă, România avea o producție internă de 23,8 milioane mc și importa, via Bulgaria, 11,5 milioane mc. 13,7 milioane mc erau exportate (6,8 milioane în Ungaria, 6,2 milioane în Ucraina și 0,7 milioane în republica Moldova), iar 9,2 milioane mc erau înmagazinate.

Volumele exportate din producția internă sunt în prezent reduse, e adevărat, de 10-15 GWh/zi sau aproximativ 5% din producția zilnică.

Mare parte din exporturil au ca sursă importurile de gaze efectuate de traderii europeni (și Republica Moldova) prin România. Aceștia folosesc România ca țară de tranzit pentru înmagazinarea gazelor în Ucraina.

După ce depozitele vor fi umplute, foarte probabil, aproximativ că 100 GWh/zi urmează a fi exportați, producția internă de 250 GWh/zi fiind mult superioară consumului de 140 GWh/zi.

Azomureș, care comsumă aproximativ 28 GWh/zi cân funcționează la capacitate maximă, va reporni la 50% din capacitate începând din octombrie, ceea ce va majora probabil consumul intern cu aproximativ 14 GWh/zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *