România, una dintre puținele țări europene care a devenit exportator de electricitate în 2023

Doar cinci țări europene au devenit exportatoare nete de energie electrică în 2023 în Europa, potrivit datelor ACER, Asociațoa Autorităților de Reglementare a piețelor din UE. România este printre ele.

România a devenit, alături de Franța, Slovacia, Slovenia și Elveția, exportator net de energie electrică în 2023, potrivit datelor ACER.

Așa cum puteți vedea și în graficul alăturat (cercetarea nu include UK), poziția netă de export a României a fost de 3 TWh, care nu ne ridică prea sus în vreun clasament, vestea bună fiind doar că, anul trecut, mai ales pe fondul unei hidraulicități foarte bune, România nu a mai fost importator net, ci a devenit exportator. Asta, desigur, și pe fondul unei scăderi a consumului național, de peste 5%.

Iată câteva evenimente relevante ale anului trecut, în acest context:

Franța a devenit exportator net de energie electrică, schimbând poziția de importator pe care a deținut-o anterior. Mai mult, cu cei 50 TWh exportați ( aproximativ consumul anual al României), a devenit cel mai mare exportator de energie electrică din Europa, grație creșterii generării hidro și a centralelor nucleare.

Germania a devenit importator net de energie electrică, după închiderea tuturor centralelor nucleare

Spania și-a redus exporturile, deși a introdus un mecanism de plafonare care a scăzut prețurile

Italia a rămas cel mai mare importator de energie electrică de pe continent.

Ialia, Lituania și Luzemburg au fost importatori neți de energie electrică în aproape fiecare oră din anul trecut, potrivit ACER.

Toate țările membre UE au importat în cel puțin un interval orar energie electrică, cumpărând la un moment dat mai ieftin de pe o piață vecină, ceea ce, conform ACER, arată cât de importante este capacitatea interconexiunilor între rețele prin care se poate comercializa energie.

Citește și:

România a avut excedent și din punct de vedere al banilor din comerțul cu energie electrică în 2023, dar, pe MWh, exportăm mai ieftin decât importăm

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *