România trimisă la Curtea Europeană de Justiţie. Motivul: piaţa gazelor este netransparentă

Comisia Europeană a reclamat România şi Bulgaria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că nu au respectat normele UE privind piaţa gazelor naturale, argumentând că cele două state nu pun la dispoziţie informaţii privind capacitatea maximă a reţelei, blocând astfel accesul unor operatori.

Comisia Europeană consideră că Bulgaria și România nu s-au aliniat încă pe deplin la normele UE privind piața gazelor naturale și, prin urmare, a decis astăzi deferirea acestor țări Curții Europene de Justiție, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Iată ce spune Comisia:

Comerțul transfrontalier este posibil numai dacă toți participanții la piață au acces egal la rețelele pentru transportul gazelor naturale în scopul aprovizionării clienților. Pentru a garanta acest acces egal al terților la rețea, este important să se pună la dispoziție pe piață capacitatea maximă a rețelei. La fel de important este să se furnizeze tuturor participanților la piață informații fiabile și transparente cu privire la capacitatea rețelei.

 

În practică, din cauza nerespectării de către Bulgaria și România a normelor UE aplicabile pieței gazelor naturale, clienții respectivelor state membre sunt privați de posibilitatea de a obține oferte de la alte state membre, întrucât piețele nu sunt suficient de integrate.

 

Concret, Comisia consideră că în Bulgaria și în România capacitatea întreruptibilă de flux inversat (cunoscută și sub denumirea de „backhaul ”) nu este pusă la dispoziție la toate punctele de interconectare. Includerea capacității de flux inversat este esențială pentru utilizarea rețelei la capacitatea sa maximă. Mai mult, capacitatea întreruptibilă și serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piață a noilor operatori.

 

În plus, în România operatorul sistemului de transport nu respectă integral cerințele UE în materie de transparență. În absența informațiilor referitoare la capacitatea disponibilă, este imposibil ca piața gazelor naturale să devină cu adevărat competitivă și ca noii operatori să aibă acces la piețe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *