România trebuie să finalizeze strategia hidrogenului, gazele “verzi” să fie utilizate în infrastructura existentă  – Grecu, Engie

Utilizarea la scară extinsă a hidrogenului, a gazelor “verzi” în general în sectorul energetic românesc trebuie adoptată chiar și pentru infrastructura existentă acum, a declarat Răzvan Grecu, Head of Strategy & Market Intelligence Department, ENGIE Romania, la Zf Power Summit

“În primul rând, trebuie să finalizăm această strategie a hidrogenului, nu neapărat rapid, cât mai ales bine. Întotdeauna vorbim că trebuie să facem rapid, dar eu cred că trebuie să planificăm bine pentru că acest drum este unul lung, care nu va avea în vedere doar 2025, 2030, ci trebuie să planificăm până în 2050”, a spus oficialul Engie.

“Al doilea lucru este să revizuim planul național integrat de energie și schimbări climatice, astfel încât să dăm sectorului de gaze, -și mă refer la gazele naturale dar și la hidrogenul verde, albastru sau orice altă culoare- un loc important în acest document, care astăzi este, în proporție de 90%, alocat energiei electrice, lucru care nu e neapărat util pentru dezvoltarea pe termen lung a sectorului energetic al României, dat fiind că mare parte din el este acoperit de sectorul de gaze.

Ce mai putem face? Vorbim despre contractele pentru diferență, în zona de energie electrică regenerabilă. Eu cred că această legislație va trebui extinsă pentru a  dezvolta capacități de producție de gaze verzi. Și aici mă refer la două componente majore, unde România are un potențial mare. Primul este hidrogenul verde sau poate chiar hidrogenul albastru. Al doilea este biometanul, unde avem un potențial tehnic de biogaz, din care putem extrage biometan, probabil undeva între 50 și 70 TWh dacă folosim doar fracția biodegradabilă din deșeruri și într-un proces de digestie anaerobă”, a mai spus Grecu.

“Apoi, costul transportului, reprezentat de conducte noi, atunci va fi foarte dificil să dezvoltăm rapid acest sector.

De aceea, este important ca o bună parte din infrastructura  existentă să fie utilizată pentru integrarea hidrogenului în sectorul energetic românesc.  Într-adevăr, sunt provocări de ordin tehnic, care trebuie rezolvate și este nevoie de o cooperare între companii, între operatorii de transport din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale, este nevoie de Ministerul Energiei sau de Autoritatea de reglementare.

Prin urmare, trebuie să avem o înțelegere comună a ceea ce înseamnă cadrul de reglementare, și aici mă refer, în special, la normele tehnice privind dezvoltarea și integrarea hidrogenului, fie că vorbim de amestec (blending) de hidrogen și gaz natural, fie că vorbim de rețele dedicate”, a mai afirmat Grecu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *