România susține o poziție unitară a UE în faza șantajului Rusiei de a se plăti gazul în ruble – ministrul Energiei

Statul român şi companiile din România nu au au contracte directe cu Gazprom, iar România susţine luarea unei poziţii unitare a UE în faţa şantajului Rusiei de a plăti gazele în ruble, a scris pe Facebook, vineri seară, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată!”, susţine el.

Statele membre ale Uniunii Europene vor avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţată de Federaţia Rusă.

„Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri. Totodată, nici statul român şi nici companiile NU au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei ruseşti care vând gaze în România. Cu privire la soluţiile pe termen scurt, mediu şi lung Uniunea Europeană lucrează la operaţionalizarea unei platforme pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale”, a scris Popescu.

El a adăugat că, în ultimele luni, a avut numeroase discuţii pentru a ajunge să avem surse de aprovizionare şi rute de transport diversificate.

„Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri. În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare”, a conchis el.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă, relatează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *