S.N. Nuclearelectricia S.A. (SNN) și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), au semnat la Paris un memorandum pentru producția de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavodă și pentru a explora dezvoltarea producției de apă grea în România, arată un comunicat al Ministerului Energiei.
Memorandumul de Înțelegere permite SNN și LEP să colaboreze în ceea ce privește oportunitățile din mai multe domenii, inclusiv implementarea tehnologiilor de producție a izotopilor la unitățile CANDU ale SNN.
„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari și să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producția de izotopi. În prezent, industria nucleară este esențială pentru generarea de energie curată și pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluțiile globale atât de necesare domeniul medical.” menționează Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.
„Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării și al producției de izotopi pentru a avansa soluțiile de asistență medicală și pentru a extinde oportunitățile din România”, a declarat Jason Van Wart, președinte și CEO al Laurentis Energy Partners.
Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.
Laurentis și compania sa mamă, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuți în domeniul izotopilor nucleari produși prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington și Pickering. În prezent, la centrala nucleară Darlington a OPG se produce un număr tot mai mare de izotopi, inclusiv molibden-99, heliu-3, apă grea și tritiu, existând planuri de a produce cobalt-60 – care în prezent este extras și din reactoarele de la centrala Pickering.
Nuclearelectrica deține și exploatează două unități CANDU la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, recunoscute a fi poziționate pe locurile 1 și 3 la nivel internațional în ceea ce privește factorul de capacitate, și are planuri de a dezvolta unități suplimentare în viitor. Datorită designului unic al reactoarelor CANDU, izotopii medicali pot fi produși fără a întrerupe generarea de energie
Uite cum ne spun povesti ,cum ne mint cu seninătate( parcă respira,așa natural ne vând gogoși!) Apa grea produsă la RAAN( azi dispăruta din peisaj) cu tehnologiile elaborate de echipa acad Peculea ,de o calitate imbatabila ,a revenit istorie. Acuma vin ” meseriașii „și ne prezintă drept o mare străpungere tehnologica parteneriatul care înseamnă de fapt predarea pietei noastre interne bravilor canadieni! Tehnologiile izotopilor dezvoltate la Vâlcea vor fi furate de canadieni,aplicațiile medicale aici pomenite,le știm de 30 de ani cel puțin. Chiar șăful firmuliței canadiene ne spune despre „extinderea oportunităților din România”. Parteneriat fiind românii de la SNN de ce nu caută oportunități în Canada? Parteneriatul asta înseamnă,nu??