România se află pe locul patru în Europa la producţia şi rezervele de gaze naturale – BP

România ocupă locul al patrulea în Europa atât în ceea ce priveşte producţia de gaze de anul trecut, cât şi în funcţie de rezervele dovedite de gaze, potrivit ediţiei din acest an a raportului realizat de compania BP, de referinţă pe piaţa globală de energie, scrie Agerpres.

Anul trecut, ţara noastră a extras 10,3 miliarde de metri cubi. Pe primul loc în Europa a fost Norvegia, cu 123,2 miliarde de metri cubi, urmată de Marea Britanie (41,9 miliarde de metri cubi) şi de Olanda (36,6 miliarde de metri cubi).

La nivel mondial, producţia a fost de 3.680 miliarde de metri cubi, în creştere cu 131 miliarde de metri cubi sau cu 4%.

Statele Unite ale Americii rămân principalul producător mondial, cu 734 de miliarde de metri cubi, urmate de Rusia, cu 635 de miliarde de metri cubi.

La capitolul rezerve dovedite, raportul BP plasează România tot pe locul al patrulea din Europa, cu 100 de miliarde de metri cubi. Podiumul este acelaşi ca în cazul producţiei: Norvegia – 1.700 de miliarde de metri cubi, Olanda – 700 de miliarde de metri cubi şi Marea Britanie – 200 de miliarde de metri cubi.

În ceea ce priveşte liderii mondiali, aceştia sunt Rusia – 35.000 de miliarde de metri cubi şi Iran – 33.000 de miliarde de metri cubi.

Totodată, ţara noastră a consemnat anul trecut o creştere de 15% a consumului de gaze, de la 10,4 la 11,9 miliarde de metri cubi.

La nivel mondial, consumul de gaze naturale a crescut cu 96 de miliarde de metri cubi sau cu 3% în 2017 faţă de anul precedent, cel mai mare salt din 2010.

Creşterea de consum a venit în special din China (31 miliarde de metri cubi), Orientul Mijlociu (28 miliarde de metri cubi) şi Europa (miliarde de metri cubi). Consumul de gaze al Statelor Unite a scăzut cu 1,2% sau cu 11 miliarde de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *