România s-ar putea confrunta cu o penurie de carburanți, dacă prețul petrolului crește peste 40 de dolari

Plafonarea actuală prețurilor la carburanți ar putea conduce la o penurie de benzină și motorină în România, în varianta în care prețul petrolului va crește, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și partener Deloitte, specializat în energie și resurse.

„Există un risc, legat de carburanți. Dacă acest acord între americani, saudiți și ruși o să redreseze cotația internațională a petrolului undeva la peste 40 de dolari pe baril, și dacă noi vom menține aceste reglementări cu acel preț maxim la pompă, s-ar putea să ne confruntăm cu o lipsă de carburanți pe piață, având în vedere că trei dintre cei patru mari jucători de pe piața de produse petroliere în general importă. În afara Petrom, care produce în România,(din petrol românesc – n.red.) toți ceilalți trei cumpără, țiței sau produse petroliere”, a  declarat Nicolescu la un webinar organizat de EM 360 și România Durabilă.

Acordul la care a făcut referire Nicolescu este cel semnat acum câteva zile, de reducere a producției de petrol la niel global, cu circa 10 milioane de barili pe zi, pentru a susține prețurile, care au intrat în picaj pe fondul scăderii cererii globale din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși, prețurile nu s-au redresat – la ora redactprii acestei știri portalul specializat oilprice.com afișa o citație de 20 de dolari pentru WTI și 29 de dolari pentru Brent.

Amintim că, prin Ordonanța Militară 4, adoptată pe 29 martie, Guvernul a plafonat prețurile de vânzare a carburanților în România la nivelul din  acea zi, pe timpul stării de urgență, care a fost și ea există până pe data de 15 mai. Cu alte cuvinte, prin Ordonanță militară, în următoarea lună prețurile la carburanți nu pot crește, ele pot doar scădea, comparativ cu cele afișate la data de 29 martie, indiferent ce se întâmplă cu prețul petrolului, care este materia primă a rafinăriilor pentru producția de carburanți.

Piața românească a carburanților este dominată de OMV Petrom, Rompetrol KMGI, Lukoil și Mol. Primele trei companii au rafinării în România, dar doar cea a Petrom de la Brazi rafinează țiței românesc (și nici pentru ea nu este suficient), iar restul, Petromidia Năvodari și Petrotel Ploiești rafinează țiței din import.

 

1 Comment

  1. Foarte glumeti specialisti romani daca afirma asa ceva.(n-am apucat sa vad conferinta dar imi fac timp)
    Acordul tot nu are suficienta putere sa ridice preturile. Declaratiile specialistilor din vest indica ca mai sunt cel putin 5 milioane de barili pe zi in plus pe piata dupa ce acodrul is face efectul. Sunt toate sansele ca pretul sa continue sa scada in urmatoarea luna si chiar si in vara. Inca nu este exclus ca capacitate de stocare sa fie depasita in iunie si sa arunce pretul sub 10 dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *