România, raiul eolienelor: Încă 400 de milioane de euro în energie „verde”. Vezi proiectele

Şase mari proiecte de investiţii în centrale electrice care funcţionează cu resurse regenerabile au fost aprobate de ANRE de la începutul acestuia an. Cinci sunt ferme eoliene, dar găsim şi un proiect de hidrocentrală de 12 MW pe râul Prahova, la Comarnic.

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie a dat autorizaţii pentru şase noi proiecte de investiţii în centrale de producere a electricităţii mai mari de 10 MW  de la începutul acestui an. Cu excepţia unuia singur, restul de cinci proiecte sunt ferme eoliene. Valoarea cumulată a celor şase proiecte avizate este de 400 de milioane de euro, contravaloarea a 252 de MW putere instalată, potrivit datelor furnizate Money.ro de către Autoritate.

Cel mai mare proiect este Centrala Electrică Eoliană Mihai Viteazu 4 amplasată în comuna cu acelaşi nume din Constanţa. El costă 116 milioane de euro, are o capacitate de 80 de MW şi este dezvoltat de compania Eolica Dobrogea One controlată de spaniolii de la Iberdrola.

Un alt proiect de fermă eoliană este cel al italienilor de la Enel. Denumit Centrala Electrică Eoliană Sălbatica 1 este amplasat în comuna Agighiol din Constanţa, are o putere instalată totală de 70 de MW şi costă 111 milioane de euro.

Canadienii de la Blue Energy vor dezvolta şi ei o fermă eoliană de 70 de MW în satul Corugea ce aparţine de comuna Casimcea din Tulcea. Costul proiectului este de 106 milioane de euro.

Tot în Tulcea, de această dată în satul Caugagia aparţinând de comuna Naia, se va construi o centrală eoliană de 10 MW. Dezvoltatorul este compania Holrom Energy Renewable iar investiţia se cifrează la 10,6 milioane de euro.

O centrală eoliană de 10 MW va apărea şi în Buzău, comuna Topliceni. Costul acesteia este de 15,3 milioane de euro iar dezvoltatorul este compania M&M 2008.

Un alt nou proiect major din regenerabile din acest an, avizat de ANRE, este o hidrocentrală de 12 de MW amplasată pe râul Prahova în dreptul localităţii Comarnic. Investiţia de 41 de milioane de euro va fi suportată de compania metalurgică  ELSID Titu.

Energia eoliană este domeniul  care atrage, în ultimii ani, unele dintre cele mai mari investiţii din economia românească.

Estimările specialiştilor de la Ministerul Economiei arată că, până la sfârşitul lui 2011, în ţară vor fi instalaţi 1.000 de MW eolieni.
Dobrogea este zona în care mai multe companii energetice de top au anunțat investiții masive în eoliene. În această parte a țării sunt instalați deja 600 MW, iar alte câteva mii sunt în stadiul de execuție sau proiect.

Asociaţia pentru energie eoliană apreciază că în 2012 vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar în 2013 capacitatea de producţie va fi suplimentată cu încă 1.508 MW, astfel că în România va exista o capacitate de producţie din surse eoliene de 4.013 MW.

La nivelul UE, capacitatea totală de producţie în turbine eoliene era la finele anului trecut de 84.074 MW.

Germania are cea mai mare capacitate de producţie de energie eoliană din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmată de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) şi Franţa (5.660 MW).

Construcţia unui MW eolian necesită o investiţie de 1,5 – 1,7 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *