Ariston, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de centrale termice din Europa, se gândise acum opt ani să deschidă o fabrică de centrale murale în România. A renunţat la idee un an mai târziu, din cauza legilor din România.
“În 2003, piaţa românească de centrale termice cunoscuse un boom. În acel an se estimează că s-au vândut 235.000 de centrale. La nivelul conducerii Ariston se discuta despre o investiţie în construirea unei fabrici de centrale în România” spune Cătălin Drăguleanu, director de vânzări la Ariston Thermo România.
Totuşi, un an mai târziu, compania italiană a renunţat la idee, în special din cauza impredictibilităţii mediului de afaceri de la noi. “În 2004, vânzările au scăzut la o treime” spune Drăguleanu, care a explicat şi cauza. În acel an, în România au apărut noi reglementări care mai tăiau din apetitul proprietariilor pentru instalarea de centrale termice: se impusese prin lege obligaţia de a monta un coş înalt cât blocul şi se pomenea chiar de impunerea unor taxe de poluare pentru centrale.
Ulterior, legea a fost schimbată, iar mulţi români au ales să se debranşeze de la sistemul centralizat. Cei de la Ariston, care spun că deţin 30% din piaţa de centrale, estimează că, la sfârşitul lui martie, numărul aparatmentelor debranşate l-a depăşit pe cel al celor încă racordate la sistemele centralizate, chiar dacă, în mai multe zone ale ţării autorităţile locale au îngreunat semnificativ acest proces, pentru a mai ţine în viaţă firmele locale de producţie/distribuţie. Iar Ariston vinde centrale produse la fabricile din Italia şi Franţa.
În acest an, piaţa de centrale termice va creşte cu 30%, susţinută în principal de creşterea preconizată a costurilor (60%-estimare medie la nivel naţional) ce vor fi suportate de cei încă branşaţi la sistemul centralizat, generată de tăierea generalizată a subvenţiilor de la Guvern pentru energia termică. Dacă anul trecut s-au vândut 135.000 de centrale de apartament, anul acesta Ariston estimează 180.000 de centrale vândute.