România poate să treacă iarna fără gaze din import, doar cu producția curentă și extracția din depozite

Șeful Depogaz, societatea din grupul Romgaz care administrează majoritatea depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor din România, spune că România își va putea asigura consumul de gaze în orice situație, fără să aibă nevoie de gaze de import.

“România are instrumentele necesare să depășească orice situație care ar putea să apară în piața gazelor naturale. România dispune astăzi de 35-36 de milioane de metri cubi pe zi capacitate de extracție din depozite, și cu 24 de milioane de metri cubi din producția internă suntem undeva la 60 de milioane. După cum știm, în cea mai friguroasă zi din iarnă nu s-au consumat mai mult de 56-57 de milioane de metri cubi de gaze.

Avem deci disponibilitatea ca România să poată oferi servicii și vecinilor noștri pe care îi avem în situații delicate. România nu are probleme din punct de vedere al asigurării necesarului de gaz în nicio zonă”, a spus Vasile Cârstea, (foto) director general al Depogaz, la Forumul gazelor naturale, eveniment organizat de publicația Financial Intelligence.

“Sistemul național de transport funcționa în anii trecut, cu un line-pack – line-pack-ul fiind zestrea de gaze în conductă – undeva la 35-36 de milioane de metri cubi. Prin dezvoltările care au fost făcute în sistemul național de transport, astăzi line-pack-ul este la 74-75 de milioane”, a mai spus Cârstea.

Întrebat despre faptul că în mod tradițional România importă gaze în sezonul rece, oficialul Depogaz a explicat că acest lucru se poate întâmpla doar din rațiuni comerciale, adică doar pentru că uneori importurile pot fi mai ieftine.

În ceea ce privește gradul de înmagazinare de peste 100% raportat la finalul sezonului de înmagazinare, Cârstea a explicat și cum apare: este vorba despre o creștere a de capacitate care este în probe, nefiind încă luată în calcul atunci când se face raportul. “Multă lume vorbește că am ajuns deja la un supraplin, 101%. Nu, nu am avut un supraplin – este că, prin lucrările de investiții, Depogaz a adăugat încă 150 de milioane de metri cubi la capacitatea existentă – în Ghercești 100 de milioane, în depozitul Sărmășel de milioane, asta s-a putut realiza datorită dinamicii investițiilor”, a explicat el.

Depogaz și-a propis să ajungă la o capacitate de înmagazinare de 4,2-4,5 miliarde de etri cubi de gaze și la o capacitate de extracție de 42-45 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, Cârstea a dat exemplul depozitului de la Bilciurești, unde proiectul de extindere a capacității zilnice de extracție de la 14-15 milioane de metri cubi pe zi la 20 de milioane este în licitație și al depozitului de la Ghercești, care va fi interconectat cu BRUA și a cărei capacitate de extracție va crește de la 2,2 milioane de metri cubi pe zi la 5 milioane.

Cârstea a mai explicat că, „pentru ciclul de înmagazinare 2024-2025, Depogaz a scăzut tariful de înmagazinare, iar în 2025-2026 prevedem că vom rămâne la același nivel, fără nicio creștere”.

Citește și:

Premieră istorică: România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *