
Fondul pentru Tranziție Justă, din care România speră să obțină câteva miliarde de euro pentru a finanța parțial tranziția energetică, mai ales în zonele care vor fi cel mai afectate de acest proces, nu va permite finanțarea proiectelor pe gaze, potrivit unor surse apropiate situației.
Negocierile dintre reprezentanții Comisiei Europene, ai statelor membre și ai Parlamentului European s-ar fi terminat deja și s-ar fi ajuns la o formă finală a acordului referitor la utilizarea sumelor disponibile prin Fondul de Tranziție Justă, un mecanism creat de Comisia Europeană prin Pactul Verde European (Green Deal), de a sprijini tranziția energetică în zonele dependente de utilizarea combustibililor fosili.
Astfel, s-ar fi ajuns la un acord în urma căruia Fondul pentru Tranziție Justă, care primește o finanțare de 17,5 miliarde de euro, nu va putea finanța investițiile în domeniul gazelor naturale.
O veste cât se poate de proastă pentru România – dacă se va și confirma oficial – care astfel pierde o sursă de finanțare pentru investițiile din sectorul gazelor (centrale electrice, rețea de transport, distribuție), combustibil pe care Bucureștiul a anunțat că se bazează pentru a face tranziția energetică.
În 10 și 11 decembrie ar urma să aibă loc la Bruxelles un summit în care liderii din cele 27 de țări ale UE ar urma să aprobe noul obiectiv climatic al continentului (creșterea la 55% a reducerii emisiilor de gaze cu efect se seră până în 2030). Potrivit unor informații mai vechi, în schimbul unei unanimități la nivelul UE pentru acest program ambițios, Comisia ar fi urmat să asigure statele membre mai sărace că vor putea „alege cele mai potrivite tehnologii” pentru a reduce emisiile. Asta înseamnă că state ca Bulgaria, Cehia, România, Slovacia și Polonia ar fi putut folosi energia nucleară sau gazul natural pentru a reduce emisiile.
După cum am aflat acum, unul dintre mecanismele de finanțare, Fondul pentru Tranziție Justă, nu va permite deblocarea banilor pentru proiecte legate de gazele naturale.
Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați și Mureș sunt județele din România care se califică să primească finanțări pentru proiecte din Fondul pentru Tranziție Justă
Bucurestiul nu se incadra oricum in FTJ!