România părăseşte podiumul european al electricităţii ieftine, deşi preţurile au scăzut

Dacă în trecut eram obişnuiţi cu statisticile care arătau că populaţia plăteşte, în România, cele mai mici preţuri la energia electrică, situaţia începe să se schimbe.

La finalul anului trecut, preţul final, cu toate tarifele şi taxele, plătit de populaţia din România, era de 131 euro/MWh, în medie, potrivit ultimelor statistici ale DG Energy. Preţuri mai mici decât la noi sunt în Bulgaria (99,88 euro, cel mai mic preţ din UE), Ungaria (112,3 euro) şi în Lituania (109,7 euro) şi suntem aproape la acelaşi nivel de preţ cu Croaţia (131,1 euro). Preţul din România este încă mult sub media europeană (212,5 euro/MWh). Iată graficul cu preţurile din Europa, în trimestrul 4 2018

Amintim că, după adoptarea OUG 114, preţurile finale la energia electrică din România sunt reglementate de stat, pentru populaţia care nu îşi alesese un furnizor pe piaţa concurenţială (circa 7 milioane de consumatori casnici din cei nouă milioane). Nivelul preţurilor, care se va menţine până vara viitoare, este acelaşi cu cel din decembrie 2018, pentru aceşti clienţi, iar cei care plătesc preţuri mai mari în concurenţial se pot întoarce în reglementat în acest preţ. Puteţi citi mai jos care este procedura:

Factură mai mică la electricitate? Cum puteţi schimba furnizorul, după introducerea preţurilor reglementate

S-a scumpit energia electrică în ultimul an, pentru populaţie, în România? Datele DG Energy spun că, dimpotrivă, consumatorii români au avut parte de o ieftinire (raportat la preţurile în euro), înainte ca statul să decidă re-reglementarea pieţei pentru următorii trei ani, prin OUG 114. Iată de ce.

Aceeaşi sursă indica, pentru România, un preţ mediu plătit de consumatorii casnici de la noi, de 138 de euro/MWh la finalul lui 2017, deci, în euro, consumatorii casnici au avut parte de o ieftinire cu 7 euro a preţului unui MWh de-a lungul lui 2018, adică de 5% în acest interval, în condiţiile în care 2018 a fost anul în care s-a liberalizat pe deplin piaţa.

Şi la finalul anului 2017, România înregistra, pentru populaţie, preţuri mai mari decât Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Letonia şi Lituania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *