Rezervele de uraniu ale României nu vor fi suficiente pentru a asigura producţia de electricitate de la Cernavodă, în cazul în care vor deveni operaţionale reactoarele 3 şi 4 în reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, iar autorităţile caută să achiziţioneze uraniu din ţări africane, Iordania sau Kazahstan.
„Pentru durata de viaţă a reactoarele nucleare 1 şi 2, de circa 40-50 de ani, uraniul este suficient. Pentru funcţionarea reactoarelor 3 şi 4 căutăm fel de fel de demersuri (precum cumpărarea de la furnizori sau exploatarea de zăcăminte în alte state – n.red.)”, a declarat joi Sorin Găman, director în Ministerul Economiei.
Potrivit lui Găman, la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii octombrie la Bucureşti va avea loc o întâlnire mixtă româno-kazahă, în care se va discuta posibilitatea ca România să achiziţioneze urnaiu din ţara caspică.
„Problema identificării de noi resurse de uraniu pentru a asigura funcţionarea reactoarele 3 şi 4 este destul de apăsătoare”, a afirmat diretorul general Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Nicu Popa.
CNU are ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor de uraniu din România. Rezervele naţionale de uraniu sunt considerate secret de stat şi nu pot fi făcute publice.