România este una dintre puținele state europene care nu a avansat niciun proiect de producere a hidrogenului, combustibil de viitor care, în contextul pactului verde european, este preconizat să fie folosit la scară largă, după investiții masive în instalații de producere.
Situația a fost prezentată Alexandru Floriștean, legal and project manager la Hydrogen Europe, la Romanian International Gas Conference 2020, eveniment online realizat de Energy Policy Group.
Iată declarația pe care a făcut-o Floriștean:
“Avem în vedere proiecte concrete cu date impresionante. Aproape 20 de miliarde de euro sunt preconiozați a fi investiți în proiecte care să producă hidrogen doar prin electroliză (o altă modalitate de a produce hidrogen este din captarea și stocarea carbonului). Dacă ne uităm pe harta Europei și unde sunt bazate tehnologiile pe hidrogen, vedem că situația nu este deloc unitară. Olanda este în fruntea clasamentului, Germania, Spania și Franța sunt imediat după, avem și Portugalia. România nu a anunțat oficial nimic. Știu că Petrom a anunțat un proiect, dar nu l-am inclus încă în baza noastră de date. Mă bucur să văd că totuși sunt și companii de la noi care sunt interesate, și așteptăm ca și România să se alăture cu proiecte noi ca să o putem pune pe hartă”.
În timp ce își ținea discursul, Floriștean a prezentat și harta Europei, unde, după cum puteți vedea mai jos, România este o pată alba. Este printre puținele țări din Uniunea Europeană, alături de Grecia și Estonia, care nu a prezentat nici măcar un concept de proiect referitor la hidrogen. Deci practic, în ciuda discuțiilor care se poartă de ceva vreme, nu există nici măcat ceva pus pe hârtie. După cum se poate vedea pe hartă, până și în Bulgaria sunt trei proiecte, aflate la nivelul studiului de fezabilitate, care ar trebui să genereze capacități de producție a hidrogenului de 218 MW.
În total, potrivit proiecțiilor prezentate de Floriștean, la nivel european sunt prognozate, până în 2040, instalații de electroliză pentru producerea hidrogenului cu o capacitate de circa 33.500 MW, o creștere fulminantă în condițiile în care, în acest an, sunt în faza de construcție doar 46 MW la nivel european. Investițiile cumulate pentru instalațiile de electroliză, doar pentru proiectele anunțate până acum, se ridică la circa 17,7 miliarde de euro”
“Dacă Europa vrea să ajungă la neutralitate climatică în 2050, nu se poate fără hidrogen”, a spus Floriștean