România înregistrează în 2023 cel mai mic consum de gaze din ultimii 20 de ani – Petrom

Consumul național de gaze naturale a scăzut, în primul trimestru al anului, până la cel mai mic nivel al acestei perioade din ultimele două decenii, arată Petrom în prezentarea situației financiare aferente primului trimestru al acestui an.

“Conform estimarilor OMV Petrom, consumul national de gaze naturale a scazut cu aproximativ 13% fata de T1/22, estimat a fi cel mai mic nivel intregistrat pentru un trimestru unu in ultimele doua decenii, din cauza vremii calde si industriei care nu a reusit sa isi revina de la nivelurile reduse din 2022”, se arată în raportul companiei petroliere, care este și al doilea producător de gaze naturale din România, după Romgaz.

Consumul a rămas la niveluri scăzute în ciuda menținerii prețurilor plafonate pentru  consumatorii comerciali mici și medii (cu consum de sub 50.000 MWh anual), plafonare decisă anul trecut de Guvern, dar și a scăderii prețurilor la gaze în piețe.

“Pe pietele centralizate din Romania, pretul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzactiile cu produse standard pe termen mediu si lung incheiate in T1/23 indiferent de perioada de livrare a fost de 253 lei/MWh (T1/22: 469 lei/MWh). Pretul mediu pentru cantitatile livrate pe parcursul trimestrului a fost 381 lei/MWh (T1/22: 372 lei/MWh). In ceea ce priveste livrarile pe termen scurt, pe piata pentru ziua urmatoare administrata de BRM, pretul mediui in T1/23 a fost de 270 lei/MWh (T1/22: 485 lei/MWh)”, arată compania în raportul său trimestrial.

Neuzual pentru această perioadă a anului, Petrom raportează că a rămas cu gaze stocate în depozite după trecerea iernii. “La sfarsitul T1/23, OMV Petrom avea inmagazinate 0,8 TWh de gaze naturale (la sfarsitul T1/22: 0,0 TWh)”, arată compania.

Declinul consumului de gaze din primele luni ale anului 2023 vine după scăderea masivă de anul trecut. În perioada august 2022 – ianuarie 2023, România a înregistrat o reducere a consumului de gaze naturale de aproximativ 25%, în comparație cu media consemnată pentru același interval de timp între anii 2017-2022. Scăderea din România a fost mai accentuată decât media europeană – consumul Uniunii Europene a scăzut cu 19,3% în perioada august 2022 – ianuarie 2023, faţă de media consumului de gaze pentru aceeaşi perioadă din 2017 – 2021, potrivit Eurostat. Obiectivul blocului comunitar a fost o reducere cu 15% a consumului de gaze în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu media din aceeaşi perioadă din ultimii cinci ani consecutivi, pentru a stopa dependenţa de importurile din Rusia.

La momentul redactării acestei știri, România avea înmagazinate în depozite echivalenul a 15,2 TWh de gaze, care înseamnă un grad de umplere de aproape 55%, foarte mult pentru momentul actual, al finalului de sezon rece. La nivel european situația este și mai bună – grad de umplere de 58%, dar nu trebuie uitat că România este una dintre puținele țări membre UE cu producție semnificativă internă de gaze.

Citește și:

„Solidarity Ring”: Va reuși gazul azer să îl înlocuiască pe cel rusesc în zona noastră?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *