România înregistrează, de o săptămână încontinuu, cele mai mari preţuri spot la electricitate din Europa

Cum piaţa spot de electricitate din România înregistrează ziua şi recordul de preţ, electricitatea tranzacţionată la noi a devenit cea mai scumpă de pe toate pieţele din Europa.

Imaginea care nu are nevoie de prea multe comentarii o puteţi vedea mai jos, şi este extrasă de pe site-ul Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică şi Gaze (OPCOM). Ea prezintă media aritmetică zilnică a preţurilor de tranzacţionare pe pieţele din Europa.

După cum se vede, începând din data de 7 ianuarie, deci de o săptămână, pe piaţa spot de la Bucureşti (piaţa pentru ziua următoare-PZU), marcată cu maroniu deschis pe grafic, se înregistrează cele mai mari preţuri din Europa.

De altfel, preţurile de la noi bat record după record. Preţul energiei livrate mâine, la ora 18.00, este de 630 de lei MWh, pe PZU. Este un nou record al ultimilor doi ani, în condiţiile în care precedentul fusese bătut chiar azi, când preţul ajunsese la 611 lei. Nivelul maxim istoric este de 680 de lei, şi a fost înregistrat în februarie 2017.

Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă, deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute.

Piaţa de energie de la noi, oricum afectatată de lipsa capacităţilor de generare care nu pot să susţină un consum de 9.000 MWh (şi de unele avarii la grupurile funcţionale), ca cel din aceste zile, ar putea fi afectată în viitorul apropiat şi de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, care au întrerupt spontan lucrul în toate carierele, cerând salarii cu până la 45% mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Administraţia a oferit o creştere salarială de doar 12% iar minerii nu au reluat livrările până la această oră.

Conducerea companiei, care iarna este în mod tradiţional cel mai mare producător de energie în condiţii deosebite (apă şi vânt puţine, fotovoltaic diminuat) spune că încă nu a oprit încă niciun grup energetic şi susţine că are rezerve de cărbune pentru maximum o săptămână.

Totuşi, azi la ora 09.00, de exemplu, cărbunele, tot, asigura doar o o producţie de doar 1.600 MW, în condiţiile în care, în această perioadă a anului era constant de peste 2.000 MW. Eolianul era principala sursă de generare de energie electrică, cu 2.300 MW la acea oră. România consuma circa 9.200 MW, iar importurile erau de peste 800 MW, ponderate de faptul că bate vântul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *