România înregistrează cea mai ridicată rată efectivă de impozitare a producţiei de gaze offshore din Europa

România are cea mai mare rată efectivă de impozitare a producţiei de gaze naturale offshore (23%) dintre statele europene, de aproximativ 4,3 ori peste media acestora (5,3%), conform unui studiu comparativ realizat de PwC România pentru Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).

Rezultatele analizei comparative înfăţişează diferenţe semnificative între ratele efective de impozitare ale producţiei de gaze naturale (offshore). În anul 2019, nivelul maxim se regăseşte în România (23%), iar cel minim în Irlanda (-2%). De asemenea, în anul 2020, România îşi menţine poziţia cu aceeaşi rată de 23%.

În pofida ratelor nominale mari de impozitare din statele nordice, precum Norvegia, Danemarca, Olanda şi Irlanda, ratele efective (plăţile către stat din total venituri) sunt foarte scăzute, chiar negative (ex. Irlanda). Acest lucru este generat de deduceri suplimentare din baza de impozitare sau rambursări ale statului către operatorii economici, pe fondul presiunii asupra sectorului din ultimii ani şi în vederea susţinerii unei industrii care are o contribuţie majoră în economie, semnalează studiul.

În ultimii ani, relevă studiul, veniturile operatorilor din producţia de gaze naturale (şi petrol) au avut o scădere constantă. Această tendinţă vine în urma presiunii mari exercitate de preţurile în scădere ale hidrocarburilor, precum şi a scăderii producţiei din zăcămintele aflate în exploatare. Însă, dezvoltarea producţiei offshore ar avea un aport semnificativ la acoperirea cererii de gaze naturale din viitor, conform datelor studiului.

Costurile şi riscurile asociate unor astfel de proiecte, cu precădere celor de mare adâncime, sunt ridicate, iar investiţiile se fac pe termen lung. De aceea, constată studiul, foarte puţine companii la nivel global deţin know-how-ul, tehnologia şi resursele financiare necesare pentru astfel de proiecte.

„Rezultatele analizei comparative arată diferenţe semnificative între ratele efective de impozitare ale producţiei de gaze naturale (offshore). Atât în 2020, cât şi în 2019, România înregistrează cea mai ridicată rată efectivă de impozitare, de 23%, un nivel de peste 4 ori mai mare decât media din statele europene luate în considerare în cadrul studiului”, afirmă coordonatoarea studiului, Andreea Mitiriţă, partener servicii fiscale PwC România, conform unui comunicat al FPPG.

Studiul concluzionează că predictibilitatea şi stabilitatea cadrului legislativ şi de reglementare reprezintă o precondiţie majoră a deciziilor de investiţii care necesită costuri iniţiale mari, riscuri ridicate şi un termen lung de recuperare a acestora, precum cele din producţia de gaze naturale offshore. De asemenea, regimul fiscal trebuie să fie stabil şi competitiv, în vederea menţinerii şi atragerii investitorilor. În acest sens, pentru restabilirea echilibrului şi a competitivităţii regimului fiscal aplicabil proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, este necesară modificarea Legii Offshore.

„Dialogul dintre decidenţii de politici publice şi reprezentanţii sectorului este esenţial în vederea dezvoltării unui cadru optim investiţiilor în producţia de gaze naturale offshore, pe fondul căruia să beneficieze atât statul, cetăţenii, cât şi investitorii”, este de părere Cătălin Niţă, director executiv FPPG.

În acest context, FPPG atrage atenţia încă o dată asupra faptului că oportunitatea momentului privind dezvoltarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră trebuie exploatată acum în contextul în care gazul natural are şansa de a reprezenta combustibilul de tranziţie. În caz contrar, există riscul ca potenţialul de dezvoltare al României din perspectiva deţinerii acestui avantaj competitiv să fie pierdut.

Studiul a analizat din punct de vedere comparativ ratele efective de impozitare specifice producţiei de gaze naturale offshore din statele europene considerate relevante, disponibile la 31 mai 2021, în vederea identificării unei imagini actualizate asupra „poverii” fiscale. Rata efectivă de impozitare pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevenţelor şi a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obţinute din producţia şi vânzarea gazelor naturale.

Despre rata ridicată de impozitare a extracției de gaze offshore a vorbit recent și Alina Popa, CFO al Petrom, singura companie românească ce extrage momentan gaze din Marea Neagră. „Afirmația că România încasează foarte puțin din exploatarea resurselor de petrol și gaze este un mit  care nu mai stă în picioare. Oamenii au înțeles că nimeni “nu ne fură țara”, ba mai mult decât atât cine investește în Marea Neagră ne aduce și nouă bani”, a spus Alina Popa la dezbaterea “Marea Neagră în noua economie”. Puteți vedea declarația Alinei Popa AICI:

Alina Popa despre rata de impozitare a gazelor offshore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *