România începe perioada de ger cu prețuri scăzute la energie și cu exporturi semnificative către Ungaria

Prețul mediu al energiei din piața spot pentru ziua de mâine, când se anunță debutul unei perioade de ger prelungit, este în scădere și, în plus, este mai mic decât al tuturor celorlalte piețe cu care suntem cuplați.

Prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) este, mâine, de 54,25 euro/MWh, în scădere cu peste 7% față de cel de azi și mai mic atât față de cel din Ungaria (59 euro/MWh) cât și, situație mai rar întâlnită, față de cel din Cehia și Slovacia (63,3 euro/MWh în ambele cazuri).

De altfel dacă ne uităm pe fluxuri și pe prețuri observăm că România face și prețul pieței ungare. În toate cele 24 de intervale ale zilei de mâine România exportă energie în rețeaua ungară. Iar în multe ore, la nivelul maxim comercial posibil (754 MWh/h), ceea ce înseamnă că energia de la noi coboară și prețurile din țara vecină.

Benefic pentru sistenul enegetic românesc este și faptul că, cel puțin conform prognozei de acum pentru mâine, va beneficia de un aport substanțial al energiei din surse eoliene. Astfel, mâine, eolianul ar urma să asigure circa 1.800 MW, ca medie orară a zilei.

Vine o săptămână cu temperaturi de minus 20 de grade

Comandamentul de iarnă constituit la nivelul Ministerului Energiei informa, după o ședință care a avut loc miercuri, că, începând de vineri, va urma o săptămână  de ger cu temperaturi care coboară și la minus 20 de grade.

“Din partea Comandamentului, transmitem că, începând cu ziua de vineri, până pe o durată de șapte-opt zile, România va traversa un șoc termic cu minime nocturne de până la – 20 de grade, pe alocuri chiar mai scăzute. De asemenea, temperatura diurnă va avea un nivel negativ de până la – 8 grade. Sistemul Energetic este pregătit pentru traversarea acestui șoc termic. Toți actorii esențiali care asigură funcționarea Sistemului Energetic Național au precizat că sunt pregătiți pentru perioada care urmează. CE Oltenia  va funcționa normal, iar în cazuri deosebite va fi pus la dispoziție un grup de producție de energie electrică de la Turceni”, arăta instituția.

Faptul că în prima zi cu temperaturi scăzute, care vor duce cu siguranță la o creștere a consumului, prețul spot din România este în scădere, iar țara produce energie chiar și pentru export este de natură să elimine din presiunea care poate fi pusă pe furnizorii de energie care cumpără pentru clienții lor energia din această piață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *