România, în cărţi pentru un nou gazoduct Caspica-Europa

British Petroleum intenţionează să dezvolte un proiect privind construirea unei conducte ce se întinde pe o distanţă de 1.300 km, prin trei ţări, printre care şi România, pentru a transporta gaz din Azerbaidjan spre Europa, scrie Agerpres.

Proiectul este nou sosit în competiţia extrem de încărcată pentru a construi o rută de aprovizionare din bazinul Mării Caspice şi a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc, informează Financial Times, citat de Agerpres.

Până acum, trei proiecte au fost luate în considerare, fiecare dintre acestea modificând tabloul strategic al energiei europene prin construirea unui „coridor sudic”, din câmpul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, în prezent exploatat de şapte companii, printre care şi BP. Propunerile existente sunt ruta Nabucco, favorizată de Comisia Europeană, conducta Trans-Adriatică şi proiectul IGI Poseidon.

Noul plan al BP, cunoscut sub numele de ”South-East Europe Pipeline”, a apărut înainte de un termen limită crucial: sâmbătă, 1 octombrie, Nabucco şi cei doi competitori ai săi îşi vor prezenta ofertele de tarife consorţiului Shah Deniz, care include şi BP. Consorţiul, din care face parte şi Socar, compania energetică de stat din Azerbaidjan, va decide care conductă va fi favorizată până la sfârşitul acestui an.

Al Cook, vice-preşedintele BP pentru dezvoltarea Shah Deniz, a descris ”South-East Europe Pipeline” ca fiind „o altă soluţie posibilă”, spunând că BP a fost „deschis faţă de această idee” a implicării directe în proiect. El a adăugat: „Nu rezultă de aici că vom găsi neapărat imperfecţiuni în cele trei oferte. Dar este înţelept să avem şi o altă opţiune”.

Cook a remarcat faptul că BP a condus construirea a două conducte existente, care leagă Azerbaidjanul de Turcia. „Acest lucru ne dă încrederea că am putea să o facem din nou”, a precizat el.

Noul proiect va încerca să reconcilieze cerinţele politice şi comerciale. Proiectul Nabucco, descris ca fiind „puternic politizat”, de către un bancher, implică o conductă cu o lungime de 3.863 km, care leagă Turcia de hub-ul de gaz european din Austria, la un cost de 7,9 miliarde de euro. Costul final va fi de 20 de miliarde de dolari, conform unor persoane din anturajul proiectului. Mai mult, Nabucco va avea o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi, comparativ cu 10 miliarde de metri cubi disponibili din câmpul Shah Deniz cu începere din 2017.

Interesele strategice ale Europei explică dimensiunea şi costul proiectului Nabucco. Ideea este de a deschide un coridor nou pentru continentul european pentru a importa gaz nu numai din Azerbaidjan ci din regiunea caspică mai extinsă şi din Orientul Mijlociu, inclusiv Turkmenistan şi Irak.

Noul proiect al BP preconizează o conductă mai mică şi mai ieftină, adaptată la interesele comerciale ale BP şi ale partenerilor săi, care intenţionează să investească 22 de miliarde de dolari în extinderea câmpului Shah Deniz.

Conducta propusă va pleca din vestul Turciei şi va trece prin Bulgaria şi România spre frontiera estică a Ungariei. Va folosi infrastructura existentă pentru a lega Azerbaidjanul în est de hub-ul de gaz austriac în vest. În total, va reprezenta aproximativ o treime din lungimea Nabucco, făcând-o mult mai ieftină.

Va avea, de asemenea, aproximativ o treime din capacitate, proporţional cu 10 miliarde de metri cubi de gaze pe care Azerbaidjanul le-ar putea furniza. Cu toate acestea, conducta va fi suficient de flexibilă pentru a fi extinsă în cazul în care apar alte surse de gaz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *