Datele Transelectrica arată că, și la acest consum mic de week-end, în această seară importurile de energie electrică au fost și de 27% din consumul național.
La ora 21.06, duminică seară, România importa energie electrică la o putere orară de 1588 MW, rezultat al unei diferențe între consumul de la acea oră, de 5.897 MW și producția națională, de 4.309 MW.
Aportul energiei din import era, la acea oră, peste cel al centralei nucleare de la Cernavodă, iar importul a fost, la acea oră, a doua sursă de energie electrică al țării, după hidrocentrale, care asigurau, la acea oră, peste 40% din tot ce înseamnă producție de energie electrică din România, deși funcționau la po capacitate relativ redusă, de doar 1.800 MW.
Situația a apărut pe fondul unui aport neglijabil al energiei de la turbinele eoliene și a funcționării mut sub capacitatea disponibilă a centralelor pe cărbune (cel mai important producător, Complexul Energetic Oltenia, are angajații trimiși în șomaj tehnic, prin rotație) și a centralelor pe gaze: 485 MW, respectiv 383 MW.
Chiar pe fondul scăderii consumului de electricitate, România importă foarte mult, în aceste zile. Ultimul text, cu câteva explicații, aici: