România importă energie electrică în orele de vârf. Nu mai are cu ce să producă suficient, din cauza opririi centralelor, iar preţurile cresc

De câteva săptămâni, în orele de vârf, România importă energie electrică pentru a-şi asigura necesarul de consum. Mai multe centrale mari sunt oprite, pentru lucrări de mentenanţă, iar oferta mai redusă de energie se vede şi în preţuri: pe piaţa spot s-a ajuns chiar şi la 388 de lei/MWh.

Datele de pe site-ul Transelectrica arată că, în luna mai, în orele de vârf de consum, adică seara, producţia de energie electrică a României nu mai poate susţine consumul iar în acele momente, România, care este în mod tradiţional exportator de energie electrică, recurge la importuri.

Potrivit diagramei Transelectrica, cel mai mare import din această lună s-a înregistrat în seara zilei de 19 mai, când importam, la ora 21.18, la o putere orară de 1.373 MW, adică echivalentul energiei produse în ambele unităţi ale centralei de la Cernavodă, pe fondul unui aport foarte scăzut al surselor eoliene.
Iar importuri au fost în fiecare seara din luna mai, atunci când este vârf de consum, dar şi în majoritatea dimineţilor. România este exportator net în orele de gol.

Situaţia este generată de cantitatea mai redusă de energie produsă în România, în condiţiile în care mai multe unităţi mari de generare sunt oprite pentru lucrări de mentenanţă.

În 2 mai Nuclearelectrica a oprit, pentru o lună, unitatea 1, pentru lucrări de mentenanţă, deci sistemul energetic este privat de 700 MW. Tot în această perioadă, o altă centrală mare, cea a Petrom de la Brazi funcţionează la jumătate din capacitate (deci alţi 430 MW inutilizabili), în urma unor lucrări de mentenanţă în perioada 26 aprilie-27 mai. În perioada 9 mai-15 iunie este oprit şi un hidroagregat de la Porţile de Fier (194 MW), între 18 aprilie şi 31 mai un grup de 188 MW de la Iernut, fără a mai vorbi despre două grupuri de la Rovinari (oprite de la începutul lui mai până în iulie, deci alţi minus 600 MW), sau un grup de la Turceni , oprit până la 31 mai, deci alţi peste 300 MW în minus. Iar acestea sunt doar unele dintre grupurile oprite, cele mari, şi pentru perioade mai mari de timp.Potrivit datelor centralizate de ENTSO-E, pentru România, în perioada 1-23 mai apar 37 de referinţe cu unităţi oprite planificat, pentru un timp mai scurt sau mai lung.

În condiţiile unei oferte reduse de energie, care nu a putut fi suplinită de un aport constant al eolianului, dincolo de faptul că nu se acoperă consumul naţional în orele de vârf, se vede şi o presiune pe preţuri. Spre exemplu, în piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare), preţul a ajuns la 388 de lei/MWh în data de 24 mai, la ora 21.00. De asltfel, Preţul a depăşit bariera de 300 de lei pe MWh în data de miercuri, 23 mai, cu un vârf de 360 de lei, tot la ora 21.00

Aceasta în condiţiile în care, în ultimele luni, preţul energiei a fluctuat, de regulă, în intervalul 100 – 200 de lei pe MWh. Dar, de două săptămâni, preţul creşte încontinuu şi a ajuns la valori de două ori mai mari faţă de data de 7 mai.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *