Opt din zece români consideră că îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor este foarte importantă – studiu România Eficientă

Opt din zece români consideră că îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor este o iniţiativă foarte importantă, care ajută pe termen lung la reducerea resurselor de energie utilizate, arată rezultatele unui studiu, publicat joi.

Datele centralizate de Reveal Marketing Research şi „România Eficientă” relevă faptul că, pentru 67% dintre respondenţi, reducerea costurilor cu energia este cel mai popular avantaj al locuirii într-o casă eficientă energetic.

De asemenea, majoritatea celor chestionaţi (92%), din mediul urban, consideră preţul energiei electrice un aspect de care sunt preocupaţi în mare măsură, iar principalul motiv pentru economisirea de energie electrică este reducerea costurilor (66%). De altfel, acesta este considerat şi cel mai mare avantaj pentru măsurile de eficienţă energetică (67%).

Potrivit studiului, combaterea risipei de energie are un impact atât la nivel individual, cât şi asupra mediului înconjurător, context în care 81% dintre respondenţi sunt de acord că risipa de energie contribuie la accelerarea schimbărilor climatice, în timp ce 71% sunt preocupaţi în mare măsură de impactul consumului de energie asupra mediului.

În ceea ce priveşte aspectele vieţii care sunt influenţate de eficienţa energetică, costurile cu utilităţile ocupă prima poziţie (22%), urmate de confortul personal al indivizilor (19%) şi de sănătatea personală (18%).

La nivel general, opt din zece români afirmă că îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor reprezintă o iniţiativă foarte importantă, ce poate ajuta pe termen lung la reducerea resurselor de energie utilizate.

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online la comanda „România Eficientă”, în perioada 7 – 10 iunie 2022, pe un eşantion de 806 respondenţi. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,5%, la un nivel de încredere de 95%.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *