România, din ce în ce mai atractivă pentru investiţiile în regenerabile

România a urcat pe locul 13 între cele mai atractive ţări din lume privind investiţiile în energie regenerabilă, potrivit unui raport al Ernst & Young, Country Attractiveness Indices.

 

Creşterea atractivităţii României a fost generată dfe ultimele modificări legisltive, mai precis de modificările la legea 220/2008 privind schema de sprijin pentru energia obţinută din surse regenerabile, care a fost aprobată de Comisia Europeană şi va fi aplicabilă până la sfârşitul anului.

Deşi noua schemă de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabilă, se aşteaptă ca cele eoliene să genereze cea mai importantă creştere. Dacă în 2009, România producea doar 12 MW din energii regenerabile, capacitatea de producţie a crescut spectaculos în 2010, la 464 MW, iar până în septembrie anul acesta ea înregistrase un nou salt de 34%, atingând 623 MW.
„Acest salt în indicele calculat de Ernst & Young reflectă noile investiţii masive în energii regenerabile atrase deja de România – CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fantanele-Cogealac, ce va produce, până la sfârşitul lui 2012, 600 MW şi va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. In mod similar, Iberdrola a demarat în martie lucrările la posibil cel mai mare proiect eolian terestru din lume, ce va produce 1.500 MW până în 2017. Şi suntem abia la început în implementarea noilor facilităţi legislative,” a spus Cornelia Bumbăcea, partener şi lider al departamentului Asistenţă în tranzacţii al Ernst & Young România,.

România a fost inclusă pentru prima dată în acest clasament în decembrie 2010, pe locul 22, iar în ultimul an a reuşit să urce nouă locuri, depăşind ţări ca Polonia, Belgia, Irlanda, sau Japonia.

Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructura şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *