România are cele mici prețuri la carburanți din Uniunea Europeană, chiar sub cele din Bulgaria

Prețurile medii la benzină și motorină din România, calculate în euro, sunt acum cele mai mici din Europa. Am devansat chiar și Bulgaria la acest capitol, piață unde, tradițional, prețurile sunt mai mici decât în România. Există însă și o veste proastă.

Prețul mediu al benzinei vândute în stațiile din România era de 1,06 euro pe litru, iar cel al motorinei de 1,08 euro pe litru, la data de 17 februarie, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor carburanților din Uniunea Europeană al Comisiei Europene – ultimele date disponibile.

Cu aceste niveluri medii, România a ajuns în situația de a avea cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Uniunea Europeană, chiar mai mici decât cele din Bulgaria, o situație atipică. Vecinii noștri de la Sud de Dunăre sunt trecuți în raportul Oil Bulletin cu un preț mediu de 1,10 euro pe litru, și la benzină și la motorină.

Prețul mediu ponderat european este de 1,40 euro pe litru pentru benzină și de 1,29 euro pe litru pentru benzină.

Prețul a scăzut în România întâi ca urmare a reducerii accizelor, care a fost operată la 1 ianuarie, și, ulterior, ca urmare s scăderii prețului petrolului, care a dus la scăderea cotațiilor la produse petroliere, care influențează direct prețurile finale ale carburanților.

Potrivit Oil Bulletin, în monedă națională, la data de 17 februarie, prețul mediu al benzinei în România era de 5,07 lei pe litru, iar la motorină de 5,19 lei pe litru. La 16 decembrie 2019, ultima dată pentru care Oil Bulletin a publicat raportul anul trecut, înainte de diminarea accizelor, prețurile medii în România erau de 5,47 lei/litru pentru benzină și 5,63 lei/litru pentru motorină. Așadar, în medie și comparativ, carburanții sunt mai ieftini cu 40, respectiv 44 de bani pe litru față de momentul dinaintea reducerii accizei.

Ieftinirea ar fi putut fi și mai mare, în lei, dar a fost estompată de evoluția cursului leu-dolar (moneda în care se fac tranzacțiile cu produse energetice). Leul s-a depreciat semnificativ de la începutul anului, un dolar fiind cu 3,4% mai scump, doar în această perioadă. La 3 ianuarie, prima zi bancară din an, cursul era de 4,29 lei/euro, iar în data de 21 februarie, BNR a afișat un curs de 4,44 lei/euro. Mare parte din depreciere a fost consemnată în ultima perioadă, așa că, din această cauă este posibil să apară creșteri de preț la pompă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *