România are cea mai mare rată de taxare a gazelor din Europa, triplă faţă de medie şi dublă faţă de Norvegia – studiu

Rata de impozitare efectivă a producţiei de gaze naturale din România a crescut semnificativ anul trecut şi este acum de departe cea mai mare din Europa, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă BirişGoran, la comanda Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

“Din analiza ratelor de impozitare efective la nivelul european, România are cea mai ridicată rată efectivă de impozitare specifică producției de gaze naturale, calculată ca procent din veniturile upstream din gaze naturale, atât în 2017 (19,4%), cât și în 2018 (25,3%), situându-se la un nivel aproape triplu față de media celorlalte state incluse în analiză (7,0% în anul 2017, respectiv 7,6% în 2018)”, se arată în studiu.

“Mai mult de atât, se observă că, în lumina recentelor modificări legislative, rata de impozitare efectivă înregistrată în România în anul 2018 a ajuns să se detașeze cu aproape 7 puncte procentuale față de a doua cea mai ridicată rată de impozitare efectivă (în Ungaria, rata de impozitare efectivă ajungând la 18.4% din venituri în 2018). Prin urmare, apreciem că, cel puțin în contextul european, sistemul de impozitare specific sectorului upstream al gazelor naturale din România conduce la o sarcină efectivă extrem de ridicată, aproape triplă față de media celorlalte țări cuprinse în analiză”, spun cei de la BirişGoran.

Iată şi reprezentarea grafică a situaţiei

“În cazul României, rata de impozitare efectivă specifică reprezintă 19,4% în 2017, respectiv 25,3% în 2018 din veniturile totale din activitatea upstream a gazelor naturale. Creșterea ratei efective de impozitare se datorează, printre altele, schimbării modului de calcul al prețului de referință la gaze naturale și aplicării unor cote de impozitare suplimentară mai ridicate în cazul prețurilor de vânzare mai ridicate”, se mai arată în cercetare.

Practic, dacă în 2017 statul a încasat de la producătorii de gaze (în principal Petrom şi Romgaz, care asigură circa 94% din producţie) 1,3 miliarde de lei, în 2018 suma a crescut la 1,8 miliarde de lei. Statul şi-a însuşit aproape toate veniturile suplimentare pe care le-au avut producătorii, prin faptul că a crescut taxarea.

“În 2018, deși totalul impozitelor și redevențelor aferente sectorului upstream al gazelor naturale a crescut semnificativ, cu 41% față de veniturile realizate în 2017, veniturile înregistrate din activitatea upstream a gazelor naturale au înregistrat o creștere de numai 8% față de 2017. Mai mult, în valori absolute, aproape întreaga creștere de 538 milioane RON a vânzărilor/veniturilor din această activitate a fost „anulată” de o creștere a impozitării cu suma de 524 milioane RON.

Astfel, așa cum este de așteptat, având în vedere modul de percepere și calcul al impozitelor și taxelor specific sectorului upstream al gazelor naturale, se observă că acestea înregistrează o evoluție disproporționată față de veniturile efectiv înregistrate din această activitate”, se mai arată în studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *