România ar urma să ajungă la 4.000 MW putere instalată în panouri fotovoltaice, în 2024 – estimare ECITIM

Puterea instalată în parcurile fotovoltaice din România se va dubla, în anul 2024, şi va depăşi 4 GW, arată estimările ECITIM, start-up autohton ce activează în domeniul energiei.

„Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare şi de investiţii în acest domeniu accelerează, în contextul în care ţara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparaţie, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puţin prin comparaţie, dar arată potenţialul uriaş de dezvoltare a acestui domeniu în România”, a explicat Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM, scrie Agerpres.

Conform specialiştilor, în 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiţii de aproximativ un miliard de euro, iar un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

„Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiţii şi dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România. Domeniul va cunoaşte o creştere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate şi angajamentelor climatice ale Uniunii Europene care vizează o tranziţie strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanţă cu obiectivele climatice şi de reducere a emisiilor de carbon. În acest context, şi persoanele fizice au manifestat un interes foarte mare către acest domeniu, peste 600 de parteneri şi investitori (persoane fizice şi juridice) cumpărând anul acesta putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro, singura platformă din România ce oferă posibilitatea tuturor românilor, să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic naţional”, se menţionează în analiza citată.

ECITIM a finalizat, anul acesta, 13 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depăşeşte 6 MW (22.400 de panouri montate), după investiţii colective în domeniul energiei de peste 6 milioane de euro.

Până la final de 2023, compania estimează finalizarea celui de-al 14-lea parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la reţea, complet funcţional, nu în stadiu de proiect, cum au fost proiectele realizate anterior. Toate investiţiile şi parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entităţi diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permiţând persoanelor fizice şi juridice deopotrivă să deţină participaţii în proiectele ECITIM.

Compania ECITIM, prin platforma EnergiePentruToti.ro, oferă un management „end-to-end” pentru investiţiile în energie solară, simplifică achiziţia de pachete energetice, asigură plăţi facile şi conformitate legală.

Pentru anul 2024, start-up-ul românesc vizează obţinerea statutului de producător, demersurile pentru obţinerea licenţei fiind deja demarate. De asemenea, strategia de dezvoltare a ECITIM ia în calcul adăugarea a încă opt parcuri fotovoltaice la portofoliu, lucru care îi permite extinderea capacităţii de producţie şi a ofertei, concomitent cu consolidarea poziţiei în piaţă.

1 Comment

  1. Poate aude și tovarășu’ președinte și nu își mai bate joc de industria asta și de prosumatori. Este un lucru bun că puterea instalată crește pentru că poate așa nu vom mai fi ignorați de legiutor deși teoretic ar trebui să avem drepturi egale pe piața de energie însă în realitate vindem energia pe nimic, băieții deștepți fac bani în timp ce noi rămânem cu investiția în așteptarea banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *