România ar putea avea anul viitor peste 100.000 de prosumatori – vicepreședinte ANRE

România ar putea avea anul viitor peste 100.000 de prosumatori, adică utilizatori care îşi produc singuri energia necesară pentru consum, a afirmat, vineri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, într-o conferinţă de specialitate, citat de Agerpres.

„Potenţialul este unul mult mai mare decât ce s-a realizat până acum. Chiar dacă anul acesta am dublat numărul de prosumatori şi puterea instalată, în continuare suntem departe de capacitatea reală a acestui domeniu”, a spus oficialul ANRE.

El a comparat ţara noastră cu Ungaria, unde sunt mult mai mulţi prosumatori, iar interesul este foarte mare.

„De la 1 noiembrie, Ungaria a decis să nu mai permită racordarea prosumatorilor, unul dintre motive fiind afectarea reţelelor. În octombrie au anunţat că toate solicitările depuse până la 1 noiembrie vor fi aprobate şi racordate. În 20 de zile s-au depus 20.000 de solicitări, ceea ce a fost un şoc şi pentru ei. Vorbim de Ungaria, o ţară jumătate cât populaţia României. Ei făceau 10.000 de prosumatori lunar şi noi suntem bucuroşi că am făcut 10.000 pe an”, a arătat Bege.

Potrivit acestuia, şi reprezentanţii AFM ar trebui să ajute prin urgentarea procedurii de evaluare a dosarelor.

„Cred că potenţialul nostru este mult mai mare decât al Ungariei. Eu m-aş risca să estimez că anul 2023 ne va aduce un număr cu şase cifre, peste 100.000 de prosumatori. Nu este imposibil”, a susţinut responsabilul ANRE.

Problema cea mai mare va fi integrarea lor în reţea, a adăugat el.

1 Comment

 1. Nu știu dacă se mai merită să devii prosumator.
  – Statul ar face orice numai să taxeze cumva energia produsă – discrimiare, discriminare și iar discriminare
  – Compensarea cantitativă a evenit o țeapă cât casa de mare și am ajuns de peste 6 luni să mă cert cu furnizorul că nu îi voi semna în veci un contract cu compesare cantitativă
  – Distribuitorii au ajuns să încaseze tarife de de joasă tensiune pentru energia care pleacă e la noi și e consumată de vecini
  – Furnizorul face bani grei pe PZU din ce injectăm noi
  – Statul primește TVA pentru fiecare kWh consumat care cică ar trebui să fie compesat
  În condițiile astea, fie ne organizăm și dăm cu ei de pământ fie renunțăm și nu mai injectăm nimic în rețea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *