România a umplut jumătate din depozitele de gaze

Pe fondul importurilor susținute din ultima vreme și al creșterii producției interne, capacitatea de înmagazinare a României este deja plină în procent de 50%.

50,61%. Acesta era gradul de umplere al depozitelor de gaze din România la data de 16 iulie, potrivir datelor Gas Infrastructure Europe. Adică echivalentul a 16,6 TWh de gaze naturale, conform aceleiași surse.

Media UE este de aproape 63%, dar comparația trebusă pusă în contextul în care România este una dintre puținele țări europene cu producție internă semnificativă, ce asigură iarna o parte din consum.

Stocarea de gaze pentru iarnă a crescut semnificativ în ultima perioaadă și au fost zile în care s-au înregistrat maxime istorice ale volumelor înmagazinate. Spre exemplu, în 14 iulie s-au stocat 21 de milioane de metru cubi de gaze, echivalentul a aproape 90% din producția internă, de 23,7 milioane de metru cubi, pe fondul importurilor semnificative, al creșterii producției interne (a intrat în producție zăcământul de mică adâncime al BSOG în Marea Neagră, ce a dus primele gaze noi din mare) dar și a consumului mai redus de gaze.

Practic, în condițiile în care există temeri că Gazprom va restricționa alimentarea cu gaze a Europei, mai ales a celei occidentale, România pare că se pregătește asiduu pentru iarnă din acest punct de vedere, importând și înmagazinând mult, beneficiind și de faptul că pe la noi se face tranzitul de gaz rusesc către Ungaria. Spre deosebire de ce se întâmplă cu aprovizionarea de gaze prin rutele nordice, fluxurile de gaze rusești prin sud, prin gazoductul Turk Stream, spre Europa, curg normal, el puțin deocamdată, Și la ora transmiterii acestei știri, în România intrau din sud, 9,7 milioane de metri cubi, din care ieșeau în rețeaua ungară 4,5 milioane. Marea majoritate a gazului este de origine rusă, noutatea fiind că, potrivit unor informații publicate de Profit.ro, ar putea fi și gaze non-rusești, care să fi ajuns în Grecia și apoi, parțial, în România.

“Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la Constanţa, pe 28 iunie, când s-a inaugurat oficial investiția prin care BSOG a început să introducă în rețeaua de transport primele gaze noi din Marea Neagră.

Așadar, stocarea de gaze se face într-un ritm deja mult mai alert decât prognoza premierului, în condițiile în care s-a depășit acum, în iulie, procentul de stocare de 50%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *