Pe fondul consumului redus de energie și al codurilor de vânt, România a fost ieri a treia țară din Europa din punct de vedere al aportului turbinelor eoliene în consum.
Ziua de sâmbătă, caracterizată de un consum tradițional mai redus, coroborat cu efectele pandemiei de coronavirus, care a redus destul de mult consumul industrial, a venit și cu câteva coduri meteorologice ce vânt, ceea ce a făcut ca, procentual, ponderea turbinelor eoliene în generarea de energie electrică să crească.
Potrivit datelor Wind Europe, asociația industriei eoliene din Europa, ieri, ponderea eolianului în consumul de energie electrică a fost, la noi, de 23,3%, România fiind a treia țară de pe continent din acest punct de vedere, după Suedia, cu 26%, și Austria, cu 31%. Media la nivel european a fost de 9,7%.
În total, turbinele eoliene din România au produs ieri cica 27,5 GWh de energie electrică, ceea ce pentru noi poate părea mult, dar țările europene de la vârful clasamentului au cu totul alte cifre chiar dacă ieri nu a bătut vântul mult peste tot: Germania a raportat 174 GWh, Suedia 82, Italia 46 GWh.
Factorul de capacitate (cât din puterea instalată în eolian a și produs) a fost, la noi, ieri, de 37,8%, unul destul de bun, dar sub cel din Ungaria sau Austria (48, respectiv 54%), și sub cel din țările nordice, dar comparația cu cele din urmă este irelevantă.
Și astăzi de așteptăm la o pondere ridicată a eolianului în consumul de energie electrică, din aceeaași cauză. La momentul redactării acestei știri, eolianul asigura mai mult de o treime (36%) din producția de energie electrică.
Capacitatea instalată în eolian este, în România, de circa 3.000 MW.