România a început să extragă gaze din depozite. 5 din cele 6 facilități de înmagazinare sunt pline 100%

România a început de câteva zile să extragă gaze din depozitele de înmagazinare, 5 din cele 6 facilități de înmagazinare fiind deja pline 100%. Singurul depozit care nu este plin este cel operat de Depogaz la Bilciulești, care are un grad de umplere de aproximativ 90%.

Începând cu data de 26 septembrie, au început să fie extrase gaze din depozitele autohtone, în prima zi 6,6 Wh, pe 27 octombrie 7,7 GWh, iar pe 28 4,8 GWh.

Toate extragerile au fost efectuate din depozitul operat de Depogaz de la Bălăceanca.

În același timp, activitate de injectare gaze a continuat, în medie 100 GWh/zi fiind înmagazinați în această perioadă.

Potrivit datelor asociației operatorilor de înmagazinare gaze din Europa, în prezent, Depomureș, dar și 4 din cele 5 facilități funcționale ale Depogaz, de la Bălăceanca, Ghercești, Sărmășel și Urziceni, sunt pline în proporție de 100%.

Singurul depozit din România care nu apare ca fiind plin este cel de la Bilciulești, cu un grad de umplere de aproximativ 90%.

Pe 28 octombrie, România avea înmagazinați 32,82 TWh, reprezentând 96,91 din capacitatea totală de depozitare disponibilă de 33,86 TWh.

Gradul de înmagazinare de aproape 97% din România este superior mediei europene, care în prezent se situează la 95,27%.

Dacă actualul ritm de injecție a gazelor în depozite, de 100 GWh/zi, va continua, în aproximativ 10 zile spațiile de înmagazinare vor fi pline în proporție de 100%, ceea ce va majora excedentul de gaz de pe piața internă, și va consolida statutul de exportator net al României.

Acesta este probabil motivul pentru care directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a anunţat recent că stocurile de gaze naturale sunt asigurate şi „indiferent ce se va întâmpla, iarna o vom trece, chiar dacă va fi foarte geroasă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *